Comisia de la Veneția confirmă lovitura dată luptei anticorupție de guvernul girat de președintele Iohannis

Comisia de la Veneția confirmă lovitura dată luptei anticorupție de guvernul girat de președintele Iohannis

Comisia de la Veneția confirmă în avizul publicat astăzi ceea ce a susținut USR în cadrul dezbaterilor din Parlament: SIIJ nu a fost desființată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic știrbite competențele DNA și DIICOT. Pentru toate aceste motive, dar și pentru că a refuzat să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-și prezinte demisia de urgență, iar, dacă nu o face, se impune demiterea lui. La rândul său, președintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar și lovitura dată luptei anticorupție și Justiției din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea.

Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să își dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneția scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competența DNA și DIICOT și disprețul manifestat de către Predoiu, Iohannis și pesediști față de instituțiile europene și de angajamentele internaționale ale României. Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au găsit de cuviință că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupției, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina și de efectele acestuia și nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliției PSD-PNL-UDMR. Deși aveau informații clare că proiectul este împotriva normelor europene și că avizul Comisiei de la Venetia va sancționa noile prevederi, Predoiu și Iohannis au insistat să fie adoptat și promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneția. Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au acționat cu premeditare, fiind interesați mai mult de crearea unei umbrele de protecție a politicienilor corupți și a magistraților care ar putea să îi ajute să nu răspundă în fața legii. Este extrem de grav că la cel mai înalt nivel al statului nu există niciun interes ca magistrații să poată lucra fără nicio interferență, feriți de presiuni și intimidări. De la cel mai înalt nivel al statului, lupta anticorupție a fost amputată, lăsând DNA și parchetele specializate fără o parte din competențele inițiale”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Se putea mai bine. Graba strică treaba și lasă corupții liberi sau la îndemâna unor instituții nespecializate în gestionarea marilor dosare de corupție. La PSD, nu am așteptări deloc. La PNL e tare mare dezamăgirea”, declară deputatul Iulian Bulai, reprezentant al USR în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

USR va propune o modificare legislativă pentru a repara stricăciunile făcute prin proiectul ministrului Cătălin Predoiu.

România are nevoie de un ministru al Justiției care să implementeze grabnic recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările care trebuie aduse mecanismului de selecție a procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de magistrați.

Comisia de la Veneția a fost sesizată în privința proiectului SIIJ făcut de Cătălin Predoiu de USR, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în luna ianuarie.

Două din concluziile din avizul Comisiei:

36. Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată privind dezmembrarea SIIJ a trecut prin parlament și a fost promulgată, ceea ce a însemnat că Legea a fost adoptată înainte ca Comisia să-și poată da avizul.

37. Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cel mai important corupție – comise de judecători și procurori. Este improbabil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor de pe lângă curțile de apel să fie mai bine poziționată pentru a desfășura cercetări asupra acuzațiilor de corupție ale judecătorilor și procurorilor decât structura specializată existentă DNA. Având în vedere autonomia relativă și independența funcțională a DNA și DIICOT, specializarea, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în Avizul din 2021, legiuitorul nu a restabilit competențele acestor parchete specializate. În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor parchete specializate pentru a investiga și a urmări și infracțiunile din competența lor săvârșite de judecători și procurori.