Cristina Prună: Suntem în al 13-lea ceas și românii tot nu știu ce prețuri la energie îi așteaptă de la 1 aprilie

În timp ce PSD și PNL se ceartă pe modul în care ar trebui contracarată explozia facturilor la energie, cetățenii și firmele din industria românească încă nu știu ce urmează de la 1 aprilie. Adică, peste mai puțin de două săptămâni. Incompetența actualei coaliții face prăpăd în bugetele oamenilor și companiilor, deși soluții există, precum cele propuse de USR încă din toamna anului trecut.

Suntem în al 13-lea ceas, iar românii nu știu la ce să se aștepte cu prețurile la energie de la 1 aprilie. Am văzut că și în octombrie, după adoptarea OUG de plafonare, a fost nevoie de mai bine de 30 de zile pentru elaborarea normelor de aplicare. Asta s-a tradus în haosul facturilor. Din nou, românii și industria românească așteaptă după incompetența actualei coaliții”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

USR avertizează nu doar că noua schemă de plafonare gândită de ministrul Virgil Popescu nu are calculat vreun impact bugetar, dar nu știm încă nici măcar care au fost efectele primelor două scheme de plafonare și compensare.

Este important să vedem câți români au beneficiat de plafonare, câți de compensare și dacă întreprinderile românești au fost ajutate în mod real. Inflația crește în continuare, iar asta ne indică că impactul a fost unul limitat. Totul se face după ureche. Vom intra o dată în plus într-o zonă de blocaj a investițiilor. Soluțiile USR privind reducerea taxelor care intră prețul energiei încă se lovesc de un zid. Iar zidul acesta este de fapt pus împotriva românilor”, precizează Cristina Prună.

În octombrie 2021, USR a propus un set de măsuri pe termen scurt pentru combaterea creșterii facturilor la energie. Printre măsuri, incluse și într-un proiect de lege depus în Parlament de Cristina Prună și Claudiu Năsui, se numără: scăderea la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice și gazului natural pentru consumatorii finali, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, eliminarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare din factură, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea prețului cu energia și gazele raportat la iulie 2021.

De asemenea, printr-un amendament în Parlament, USR a propus și acordarea de vouchere pentru gospodării, astfel încât factura să fie suportabilă pentru români.

Totodată, este nevoie și de o extindere a legii consumatorului vulnerabil și de o simplificare a birocrației cu care ea e aplicată, precum și de accelerarea adoptării legii offshore, lege pe care Virgil Popescu nu a fost capabil să o conceapă de doi ani și jumătate de când este ministru al Energiei.