Cristina Prună: Trei măsuri prin care România poate reduce dependența de gazul rusesc

Cristina Prună: Trei măsuri prin care România poate reduce dependența de gazul rusesc

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia și a discuțiilor despre securitatea energetică a României, Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, explică cele trei măsuri simple pe care actuala putere trebuie să le adopte pentru a reduce dependența României de gazul rusesc.

Coaliția PSD-PNL ne arată că nu știe să guverneze. Vedem pe zi ce trece că distrug orice perspectivă de investiții în domeniul energetic. Cu un război la graniță, e necesar să acționăm urgent și sistematic pe toate fronturile pentru a ne atinge securitatea aprovizionării cu produse energetice. Vestea bună este că există soluții pentru creșterea producției de țiței și gaze naturale în România pe termen mediu. Măsuri simple care să ne reducă dependența de gazul rusesc”, declară deputata USR Cristina Prună.

Prima măsură, urgentă, constă în scoaterea la licitație a unor noi perimetre onshore și offshore de petrol și gaze pentru explorare, dezvoltare și exploatare.

De data asta pe bune, nu în glumă ca în 2019. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este o instituție opacă, închisă cu cheia. O instituție complet politizată și ineficientă. Din anul 2010 nu au mai fost scoase la licitație noi perimetre pentru explorarea, dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze. Practic industria a fost blocată de la dezvoltare. În luna iulie 2019, ANRM anunţa public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 22 de perimetre onshore și 6 perimetre offshore, așa numita rundă a XI-a. Acest anunț urma să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, însă lucrurile s-au blocat la un moment dat în proces. Nu avem clarificări serioase nici până astăzi și nici vizibilitate pe ce se va întâmpla”, precizează Cristina Prună.

O a doua măsură de natură să ducă la creșterea producției vizează simplificarea procesului birocratic de transfer de la un operator economic la altul al unor zăcăminte aflate în exploatare.

În majoritatea cazurilor, transferul zăcămintelor de petrol și gaze aflate în exploatare de la un operator la altul durează și peste 1 an de zile. Ca orice lucru care trece prin filtrul statului român durează! Cum poate crește astfel producția de țiței și gaze? Zăcămintele supuse acestor transferuri se află la maturitate și necesită investiții importante pentru a continua să fie rentabile economic. Un operator mai mic, care își asumă o astfel de investiție, are tot interesul să își recupereze banii cât mai repede și astfel ar contribui la creșterea producției”, explică deputata USR.

Nu în ultimul rând, autoritățile trebuie să încurajeze pe teritoriul României producția de gaz natural lichefiat.

Există sonde care pot scoate gaze naturale dar nu sunt conectate la rețeaua Transgaz. Costul dezvoltării de noi conducte care să preia gazul este extrem de ridicat. Statul ar trebui să stimuleze investitorii în vederea dezvoltării unor unități locale de lichefiere a acestor gaze naturale pentru a fi transportate către locațiile unde pot fi utilizate. Prin astfel de măsuri România poate ieși de sub dependența importurilor pe termen mediu și avem șansa dezvoltării industriei locale. Însă, pentru actualii patrioți de la cârma țării este mai important populismul plafonărilor de preț și supraimpozitării, nu dezvoltarea industriei românești și bunăstarea oamenilor”, concluzionează Cristina Prună.