Vot în apărarea hoților! PSD, PNL și UDMR insistă să îi scape de răspundere pe cei care au plagiat înainte de 2011

Coaliția hoților nu a renunțat să facă scut în apărarea celor care au comis furt intelectual, votând astăzi în Comisia de învățământ din Camera Deputaților amnistierea celor care au plagiat înainte de 2011. Așa cum au încercat și zilele trecute, amnistierea plagiatorilor a fost strecurată sub forma unui amendament la o ordonanță de urgență care nu avea nicio legătură cu plagiatele. Proiectul a trecut rapid prin Comisia de învățământ și, în aceeași zi, a fost pus pe ordinea de zi a plenului, urmând ca dezbaterea și votul să se întâmple, cel mai probabil, în următoarea ședință.

Astăzi, în Camera Deputaților, coaliția la putere a încercat să forțeze amnistierea plagiatorilor, la doar câteva zile după ultima asemenea tentativă mizerabilă. În doar câteva ore, PSD, PNL și UDMR au trecut prin comisie o grozăvie. Cine are asemenea interese și de unde atât de multă disperare? Suntem cu ochii pe ei și, dacă legea va trece și de plenul Camerei, o vom ataca la Curtea Constituțională. Integritatea în sistemul de învățământ nu e negociabilă și trebuie asigurată de sus până jos, iar plagiatele nu trebuie să aibă termen de expirare, fiindcă asta încearcă această coaliție toxică: să salveze toți plagiatorii pre-2011”, declară senatorul USR Irineu Darău.

Printr-o metodă jenantă, pe ascuns, au introdus într-o lege care nu are nicio legătură cu plagiatul calul troian prin care îi scapă pe plagiatorii prinși cu doctorate înainte de 2011. Faptul că același amendament a fost introdus de doi parlamentari de la două partide diferite denotă o premeditare clară a cuiva. E limpede că cineva acționează concertat, din umbră. Cerem partidelor să se disocieze oficial de această campanie de salvare a plagiatorilor. Iar dacă vor să o facă, să iasă oficial să o spună, nu cu trucuri la comisii, pe ascuns”, declară și senatorul USR Ștefan Pălărie.

După episodul amendamentului retras de acum câteva zile, deputatul PSD Adrian Solomon a introdus, în ședința Comisiei pentru muncă, două amendamente în proiectul de lege pentru aprobarea OUG 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educației naționale, amendamente care nu aveau nicio legătură cu obiectul ordonanței.

Unul dintre amendamente prevede amnistirea celor care au plagiat înainte de 2011, cel de-al doilea stabilește cât de rapid să se producă ștergerea responsabilității acestora: în trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Reamintim că OUG 3/2020 nu avea, inițial, nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea educaţiei naționale în acord cu decizii ale Curții Constituționale, stabilind ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Pe repede-înainte, amendamentele deputatului PSD au fost aprobate și în Comisia de învățământ, iar proiectul de lege a și fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisie pentru două săptămâni, spre a fi rediscutat, dar deputații coaliției la putere au respins cererea considerând că plagiatorii nu mai pot aștepta și că trebuie scăpați grabnic de răspundere.

Dacă PSD-PNL-UDMR vor forța adoptarea amnistierii plagiatorilor în următoarea ședință de plen, USR va ataca legea la Curtea Constituțională. Plagiatul înseamnă furt, iar cei care au furat trebuie să răspundă în fața legii și cetățenilor, indiferent de cum se cheamă ei și ce funcții importante ocupă.