USR va vota pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei

USR va vota pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei

Parlamentarii USR Iulian Bulai, Diana Stoica și Simona Spătaru participă, în perioada 14 – 15 martie, la reuniunea extraordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în care se dezbate raportul care vizează excluderea Rusiei din Consiliul Europei.

Pentru prima dată din anii ’50, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se întâlnește în sesiune extraordinară la Strasbourg. În momentul de față, Rusia este suspendată din Consiliul Europei (CoE) ca urmare a deciziei din Comitetul Miniștrilor CoE din luna februarie.

USR va vota, marți, 15 martie pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei în condițiile în care nu mai poate face parte din cea mai veche organizație paneuropeană care vizează respectarea drepturilor omului, democrația și statul de drept.

„Rusia s-a autoexclus în Consiliul Europei prin invazia Ucrainei. Uciderea oamenilor nevinovați, încălcarea drepturilor fundamentale ale civililor, bombardarea obiectivelor civile, școli, spitale, maternități, crimele de război comise, cât și răpirea unor oficiali ucraineni sunt elemente care constituie baza unei excluderi a Rusiei.
Morții și refugiații din Ucraina cer dreptate. Sper ca votul să fie unanim.

În iunie 2019, am fost singurul parlamentar român care a votat împotriva revenirii Rusiei la Consiliul Europei – fără nicio repercusiune după anexarea peninsulei Crimeea și invadarea regiunilor Luhansk si Donetsk. Sper ca de data aceasta delegația Parlamentului României să fie unită în votul pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepreședinte al grupului ALDE APCE.

Totodată, senatoarea USR Simona Spătaru a subliniat faptul că votul său va fi pentru excluderea imediată a Rusiei din Consiliul Europei.

„Invazia Rusiei în Ucraina încalcă într-o manieră flagrantă ordinea juridică internațională cristalizată în perioada postbelică, fiind cea mai gravă agresiune militară căreia Europa i-a fost martoră în ultimele decenii.

Țintirea civililor și a infrastructurii civile în timpul războiului reprezintă în mod neîndoielnic o încălcare a convențiilor de la Geneva și a protocoalelor sale adiționale, constituie crime de război și crime împotriva umanității pentru care cei care se fac vinovați trebuie să răspundă în fața instanțelor internaționale competente.

Pentru crimele de război din Ucraina, Rusia trebuie să fie exclusă din Consiliul Europei. Votul meu va fi pentru excluderea sa imediată”, a declarat Simona Spătaru. 

(Foto: coe.int)