Cătălin Drulă: Grindeanu, ministrul Transporturilor, aruncă la gunoi peste 187 de milioane de euro din PNRR

Cătălin Drulă: Grindeanu, ministrul Transporturilor, aruncă la gunoi peste 187 de milioane de euro din PNRR

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, trage un semnal de alarmă în privința pierderii unei sume de peste 187 de milioane de euro din PNRR, alocați pentru construcția autostrăzii A1, în urma gestionării defectuoase a licitației pentru Lotul 2 al acestei autostrăzi de către Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor.

„CNAIR a anulat licitația pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Șansele pentru finalizarea până în 2026 a celor 9 km lipsă din A1 (zona “tunelurilor urșilor” la Holdea) scad către zero. Relicitarea proiectului va face aproape imposibilă respectarea termenului de 2026 pentru folosirea banilor din PNRR”, a afirmat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

Din 2013 și până în prezent, proasta gestionare a acestui proiect a fost o dovadă clară a incompetenței miniștrilor PNL și PSD. În 2013, ministrul Relu Fenechiu (PNL) a contractat sectorul fără acord de mediu. Contractul a fost reziliat abuziv în 2017 de ministrul Răzvan Cuc (PSD), care a relansat apoi licitația, cu o documentație incompletă, în 2019. Pentru abuzurile lui Cuc, statul român a plătit despăgubiri de 230 milioane de lei.

Licitația pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva a fost deblocată cu mari eforturi în 2021, în perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, existând șase constructori care s-au înscris pentru construcția autostrăzii.

Proasta gestionare reinstaurată după ce PSD a pus din nou mâna pe Ministerul Transporturilor aruncă însă în aer întregul calendar din PNRR pentru acest lot. Sorin Grindeanu a ratat acum licitația pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, care a fost anulată de CNAIR. Ministrul nu a tratat cu seriozitate clarificările cerute de constructori, fapt pentru care a rămas un singur ofertant, a cărui documentație tehnică nu este conformă.