Apărătorii plagiatorilor nu dorm: un nou amendament menit să îi scape, ascuns într-o lege de aprobare a unei OUG din 2020

Apărătorii plagiatorilor nu dorm: un nou amendament menit să îi scape, ascuns într-o lege de aprobare a unei OUG din 2020

Parlamentarii USR trag un nou semnal de alarmă în privința faptul că o adevărată amnistie a plagiatorilor de dinainte de 2011 riscă să fie adoptată luni, 14 martie, în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională. La câteva zile după tentativa nereușită a deputatului Manea, și deputatul Adrian Solomon de la PSD a inserat amendamente fără legătură cu propunerile ce intră la vot.

Ascunși în mod cinic după paravanul războiului din Ucraina, războinicii din armata plagiatorilor duc și ei lupta lor de a-și salva generalii doctori în copy-paste, prin tertipuri legislative.

„Nu au trecut șapte zile de când deputatul Manea a încercat o fumigenă prin inserarea unor amendamente fără nicio legătură cu întregul unei propuneri legislative. Protectorii plagiatorilor recidivează rapid: o tentativă similară de furt legislativ bazat pe speranța de neatenție apare și la deputatul Solomon, de la PSD, care inserează în OUG-uri neutre amendamente menite să îi scape pe doctorii plagiatori de brațul legii”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.

„Insistența pentru amnistie este revoltătoare și ridică întrebarea firească: cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le este atât de teamă de consecințele legii, încât caută cu disperare să o schimbe, prin subterfugii săptămânale?”, potrivit lui Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

Concret, în PLx 95/2020 – un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020 – au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără legătură cu obiectul ordonanţei: unul care amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, al doilea care face din asta o urgenţă, în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa nu are la origine nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea Educaţiei în acord cu decizii ale CCR, prin prevederea că, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Între aceste articole, deputatul PSD Adrian Solomon a infiltrat un amendament prin care sancţiunea retragerii titlului de doctor nu se mai aplică celor care au obţinut acest titlu după alte norme decât cele realizate în baza legii din 2011.

Luni, legea va fi dezbătută şi în Comisia pentru Învăţământ. E nevoie de atenție maximă din partea societății civile și a parlamentarilor cu coloană vertebrală. De data aceasta, Camera Deputaților este cameră decizională, așa că românii riscă să vadă legea votată în plen, chiar luni (deși încă nu este oficial pe ordinea de zi), și să asiste deci la amnistia plagiatorilor cu state vechi.