USR reușește să blocheze construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu

USR reușește să blocheze construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu

USR a reușit să suspende oficial construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu, prin petiția adresată Prefecturii Constanța pentru a ataca în justiție autorizațiile de construire.

Prefectura Constanța a anunțat, într-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai USR, că a cerut în justiție anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum și suspendarea și oprirea executării lucrărilor până la soluționarea pe fond a cauzei.

Pe 17 februarie 2022, mai mulți deputați și senatori USR au adresat o petiție Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiție actele care stau la baza emiterii autorizațiilor de construcție pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză.

”Salut decizia Instituției Prefectului de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar de pe plaja virgină Corbu. Este semnalul clar că presiunea publică asupra tuturor nenorocirilor urbanistice funcționează. Și că, atunci când aducem argumente concrete, aceste dezastre imobiliare trebuie să înceteze. Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”, spune senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.

”Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilitățile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgență corpul de control la Corbu. Toți funcționarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafețe însemnate din aria protejată, trebuie trași la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate!”, explică deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.

”Decizia prefecturii Constanța de a cere în justiție anularea autorizației de construcție a ansamblului rezidențial de pe plajă Corbu este un prim pas. Dar pe lângă anularea autorizațiilor este importantă și investigarea modului în care aceste autorizatii și avize au fost emise și tragerea la răspundere a celor vinovați. Vom urmări in continuare cu mare atenție problema de la Corbu pentru că protejarea mediului și conservarea lui în stare naturală nu este un moft ci o datorie pe care o avem în fața copiilor noștri”, declară deputata USR de Constanța Cristina Rizea.

Argumentele pe care USR le-a adus, în cadrul solicitării înaintate Prefecturii Constanța, sunt următoarele:

• Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituția României);
• Este interzisă amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față (art. 60 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2002);
• A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administrația publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
• În mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 și 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menționate și ignorarea completă a modului în care această construcție va afecta ecosistemul natural.