Comisia Europeană adoptă o inițiativă care permite cofinanțarea 100% a cheltuielilor făcute pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Uniunea Europeană adoptă noi propuneri legislative pentru a găsi soluții la situația gravă provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Comisia Europeană a adoptat ieri CARE (Acțiunea de Coeziune pentru Refugiați în Europa), o propunere legislativă care permite utilizarea fondurilor politicii de coeziune pentru sprijinul refugiaților din Ucraina și a statelor membre care îi găzduiesc. Propunerea prevede modificări excepționale și specifice ale legislației generale din programul 2014-2020, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și la implicațiile asupra Uniunii Europene.„Comisia de dezvoltare regională (REGI) va sprijini această propunere care va fi susținută prin procedură de urgență astfel încât cheltuielile eligibile realizate de statele membre în acțiunile de ajutorare ale refugiaților din Ucraina să fie 100% cofinanțate de către Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul USR Vlad Botoș, vicepreședintele Comisiei de dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European.CARE introduce patru mari schimbări ale regulilor politicii de coeziune, pentru a pune astfel la dispoziția statelor membre modalități mai simple și mai rapide de a-i ajuta pe refugiații din Ucraina:

• Pentru a reduce presiunea bugetară la nivel național, posibilitatea de cofinanțare 100% a fondurilor legate de politica de coeziune pentru perioada 2014-2020 va fi extinsă pentru anul fiscal 2021-2022;
  • Statele membre și regiunile vor avea posibilitatea să folosească resurse din Fondul European de Dezvoltare Regională sau din Fondul Social European pentru orice tip de măsuri prin care sprijină refugiații din Ucraina;
  • Cheltuielile statelor membre pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022, data invadării Ucrainei de Rusia, vor fi eligible pentru sprijin financiar retroactiv;
  • Toate procedurile legate de aceste mecanisme vor fi simplificate.

Noua propunere legislativă permite de asemenea o flexibilizare a Fondului de ajutor european destinat persoanelor defavorizate (FEAD).