USR a atacat, astăzi, Codul Comunicațiilor la Curtea Constituțională

USR a atacat, astăzi, Codul Comunicațiilor la Curtea Constituțională

USR a atacat Codul Comunicațiilor la Curtea Constituțională, din cauza unui articol problematic care lărgește excesiv spectrul interceptărilor comunicațiilor electronice. Codul Comunicațiilor este o lege necesară pentru România, dar nu trebuie să conțină abuzuri.

”USR nu poate accepta prevederi de natura Codului de Procedură Penală sau siguranță națională într-o lege care nu are aceste domenii drept scop de reglementare. Suntem partidul care a susținut mereu statul de drept, dar statul trebuie să fie „de drept” și cu un control rezonabil civil asupra serviciilor secrete”, a declarat președintele interimar al USR Cătălin Drulă.

Articolul 10 din acest Cod permite un acces excesiv serviciilor de informații la traficul de informații de pe serverele din România. În prezent, SRI poate percheziționa sisteme informatice, dar trebuie să prezinte un mandat înainte, ceea ce este absolut normal și firesc.

”Am solicitat în mai multe rânduri eliminarea acestui articol din Codul Comunicațiilor Electronice. Este un text lipsit de claritate, precizie și previzibilitate și poate duce la imixtiuni în viața privată a cetățenilor și la restrângeri nejustificate ale drepturilor acestora garantate de Constituție. Nu putem fi impasibili în legătură cu un subiect atât de sensibil pentru democrație, care limitează drepturilor cetățenilor”, a declarat senatorul USR Raoul Trifan.

USR a avut consultări pe această temă cu reprezentanți ai autorităților de reglementare, cu furnizori de servicii de date și cu societatea civilă.

Sesizarea, aici

(Foto: Inquam Photos)