USR solicită Guvernului anularea formularului PLF la intrarea în țară dinspre Ucraina sau Republica Moldova

USR solicită Guvernului anularea formularului PLF la intrarea în țară dinspre Ucraina sau Republica Moldova

În contextul războiului din Ucraina, USR solicită Guvernului să excepteze de urgență cetățenii care intră în România dinspre Ucraina sau Republica Moldova de completarea formularului digital de intrare în țară (PLF).

Solicitarea vine în contextul în care mai mulți voluntari români care au ajutat refugiații ucraineni să treacă granița au primit amenzi pentru că nu au completat formularul PLF. În contextul războiului, completarea formularului PLF la intrarea în țară este o birocrație inutilă în calea refugiaților și a voluntarilor care îi ajută.

România trebuie să preia rapid exemplul Republicii Moldova care a implementat deja această excepție, având în vedere situația dramatică a cetățenilor ucraineni care trebuie să plece din propria țară aflată în război.

Parlamentarii USR vor depune un amendament de anulare a formularului pentru persoanele care trec prin punctele de frontieră dinspre Ucraina și Republica Moldova la proiectele de aprobare ale Ordonanțelor de Urgență care reglementează introducerea PLF și care se află în dezbatere la Camera Deputaților.

USR a depus mai multe amendamente în cadrul dezbaterilor din Parlament pe tema PLF și a inițiat chiar și un proiect care prevede anularea amenzilor PLF și returnarea banilor plătiți până în prezent, în condițiile în care de la introducerea acestui formular, peste 50.000 de români au fost amendați de autorități fără să aibă vreo vină, inclusiv pentru că documentele completate de ei au fost șterse din baza de date.