Deputații PSD-PNL-UDMR fac scut în jurul hoților de doctorate

Deputații PSD-PNL-UDMR fac scut în jurul hoților de doctorate

Prin votul deputaților PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale, plenul Camerei Deputaților a respins, astăzi, proiectul USR prin care era eliminată posibilitatea renunțării voluntare la titlul de doctor, tertip la care au apelat pentru a scăpa de răspundere mulți dintre politicienii prinși că au plagiat masiv în lucrările lor de doctorat.

În decembrie 2014, premierul Victor Ponta și proaspăt-numitul pe atunci ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, își puneau semnătura pe o ordonanță de urgență care completa Legea Educației cu două alineate de care Victor Ponta avea urgentă nevoie. Se introducea posibilitatea renunțării voluntare la un titlu științific. Noi am vrut să eliminăm mărăcinii imposturii sădiți atunci de Victor Ponta. Unul dintre argumentele invocate de putere pentru a respinge proiectul USR a fost acela că acest titlu științific este un drept și, prin urmare, trebuie să se poată renunța la el. Un drept este să te înscrii la doctorat și poți alege să nu faci asta. Un drept este să susții teza la finalul studiilor și poți alege să nu faci asta. Titlul de doctor atestă însă că ai promovat cu succes și, în România, îți conferă mai departe niște drepturi, pe care ai libertatea să le revendici sau nu. Este absurd să crezi că poți șterge cu buretele aportul științific și publicistic sau sporul de doctorat primit până la momentul unei potențiale renunțări. Deloc simbolică este însă palma dată Justiției prin renunțarea la titlul de doctor exact înainte de a primi un verdict cu privire la plagiat”, declară deputatul USR Andrei Miftode.

Trebuie să o spunem pe șleau: legea respinsă astăzi este despre plagiat. Să ne amintim, plagiatul este furt și, cât timp trăim într-un stat de drept, furtul trebuie pedepsit. Cel puțin așa credem noi, cei de la USR. PSD a încercat ani de zile să distrugă legile Justiției și să ne amintim insistența de a da tot felul de amnistii. Una dintre aministii le-a reușit: cea referitoare la furtul de doctorate. În numele tuturor profesorilor, academicienilor, cercetătorilor onești din țara asta, care au muncit ani de zile la lucrările lor de doctorat, trebuia să fie îndreptată nedreptatea comisă acum câțiva ani și trebuia să fie adoptat proiectul USR”, precizează deputatul USR Radu Molnar.

USR a propus, la inițiativa mai multor parlamentari, modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 în sensul eliminării posibilității renunțării voluntare la titlul de doctor. Depus în noiembrie 2021, proiectul USR a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social, precum și un punct de vedere favorabil din partea actualului Guvern. Cu toate acestea, deputații coaliției la putere au votat astăzi în bloc pentru respingerea lui.

Proiectul va intra în continuare în dezbaterea Senatului și USR face un apel către toți senatorii care nu vor să fie părtași la „hoția academică” să dea un vot favorabil.

USR consideră că plagiatorii nu trebuie să fie protejați de clasa politică și nici nu trebuie să fie recompensați cu funcții importante și privilegii, drept pentru care va continua să lupte pentru etică și integritate inclusiv în domeniul academic și va depune noi proiecte de lege care să completeze, alături de proiectul aflat astăzi în discuție, așa-numitul „pachet antiplagiat”.