Europarlamentarii USR cer liderilor Uniunii Europene excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți bancare SWIFT

Europarlamentarii USR cer liderilor Uniunii Europene excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți bancare SWIFT

Europarlamentarii USR au trimis o scrisoare președinților Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, prin care solicită adoptarea unor sancțiuni economice mai dure împotriva Rusiei, printre care excluderea băncilor rușești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Prin această măsură, susțin europarlamentarii USR, economia Rusiei ar fi afectată imediat și în mod direct, ceea ce ar putea duce la oprirea agresiunii din Ucraina.

“Invazia neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, de ieri-dimineață, este o continuare a seriei de atacuri rusești asupra țărilor din fosta URSS. Anexarea Crimeei și acum invazia Ucrainei par să facă parte dintr-un scenariu bine pus la punct. Sancțiunile impuse de comunitatea internațională par să fie ignorate de Federația Rusă și numai niște măsuri de sancționare economice și financiare dure ar putea duce la oprirea agresiunii Rusiei îndreptată împotriva țărilor independente.

Acesta este motivul pentru care înaintăm acest apel să faceți tot ce vă stă în putere pentru a convinge statele membre să adopte măsuri dure, pentru a opri instituțiile financiare rusești să lucreze în sistemul financiar al Uniunii Europene și pentru a exclude toate băncile rusești din sistemul internațional SWIFT, măsuri care vor afecta direct și imediat economia Rusiei”, se arată în scrisoarea inițiată de europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Europarlamentarii USR subliniază faptul că UE nu poate ignora, în momentul în care decide sancțiunile împotriva Rusiei, gravitatea situației.

“Înțelegem că acțiunile severe împotriva intereselor financiare rusești vor avea consecințe grave și asupra economiei Uniunii Europene, dar nu putem ignora gravitatea situației și urgența de a da dovadă imediat de hotărâre și de a încerca oprirea agresiunii Rusiei prin mijloace financiare de care dispunem acum”, se mai arată în scrisoare.