Cristina Prună: Plafonarea prețurilor înseamnă blocarea investițiilor și distrugerea concurenței pe piața de energie

Cristina Prună: Plafonarea prețurilor înseamnă blocarea investițiilor și distrugerea concurenței pe piața de energie

Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, analizează măsurile anunțate joi seara de Guvern cu aplicare de la 1 aprilie și explică de ce măsurile propuse de USR pentru reducerea facturilor la energie sunt mai corecte și mai eficiente, atât pentru populație și pentru IMM-uri, cât și pentru companiile care activează pe piața de energie.

Suntem în mijlocul celei mai grave crize din ultimii ani cu un război chiar la ușa noastră. Efectele economice se vor resimți în toată Europa, iar România trebuie să ia măsuri curajoase pentru protejarea oamenilor în fața valului de scumpiri la energie și gaze. După săptămâni de discuții în spatele ușilor închise ale coaliției, au decis să meargă pe aceeași filosofie care și-a arătat deja limitele de mai multe ori: plafonări de prețuri. Aplică același tip de măsuri și se așteaptă la un rezultat diferit”, declară Cristina Prună.

La energie electrică, Guvernul vrea să introducă două praguri de plafonare în funcție de consum: 0,68 lei/KWh până în 100 KWh/lună și 0,8 lei/KWh între 100-300 KWh/lună. Or, dacă chiar intenționa să aplice corect această măsură, departajarea trebuia făcută în funcție de venit. Altfel, oamenii cu venituri reduse care consumă peste 100 KWh/lună pentru că nu au putut investi în măsuri de eficiență energetică vor plăti în continuare prețuri mai mari.

Repet: soluția corectă era reducerea taxelor. USR a propus TVA redus de la 19% la 5%, eliminarea accizei, eliminarea taxei de cogenerare și a certificatelor verzi din factură. Aceste măsuri ar fi scăzut prețul nediscriminatoriu. La gaze naturale, măsurile propuse de Guvern sunt praf în ochi pentru români. Nimeni nu se va putea încadra în pragul de 1.200 metri cubi pe an pentru a beneficia de prețul plafonat de 0,31 lei/kWh. Acesta ar fi consumul pentru un apartament doar pentru lunile de iarnă în mod optimist”, mai precizează Cristina Prună

Pentru gaze, soluția corectă era tot reducerea de taxe. USR a propus reducerea TVA de la 19% la 5%. De asemenea, a propus de curând, printr-un amendament în Parlament, și acordarea de vouchere pentru gospodării, astfel încât factura să fie suportabilă.

Pentru întreprinderile românești au propus plafonarea prețului la 1 leu/ KWh la energie electrică și 0,37 lei/KWh la gaze, un nivel de 3 ori mai mare decât prețul din iarna 2020-2021. Din păcate, aceste prețuri la energie și gaze se vor vedea pe lanț în creșterea generalizată a prețurilor produselor și serviciilor. Soluția USR era creditul fiscal prin care statul să suporte 50% din creșterea de preț, iar întreprinderile să nu mai plătească taxe în acest cuantum. Schemele anunțate pentru marii consumatori de energie sunt deocamdată doar la nivel declarativ și nu au fost prezentate detalii. Nu știm exact cum va ajuta Guvernul industria României și cum vor fi protejate locurile de muncă”, declară Cristina Prună.

Măsurile pe care Guvernul PSD-PNL-UDMR vrea să le implementeze afectează, în continuare, investițiile în noi proiecte de exploatare a gazelor naturale și a producerii de energie electrică.

În actualul context, exploatarea gazelor din Marea Neagră devine tot mai îndepărtată. Aceste gaze ne puteau garanta aprovizionarea și am fi putut să jucăm un rol important în securitatea energetică din zona de est a Europei. Noi capacități de producere a energiei electrice fie ele de stat sau private vor fi foarte greu de pus în practică. Banii trași din companiile energetice de stat vor fi folosiți exclusiv pentru a finanța măsurile propuse de Guvern prin care prețul va crește artificial din cauza eliminării treptate a concurenței. Companiile private nu vor investi într-o piață care se dovedește a fi una impredictibilă și în care statul doar adaugă taxe peste taxe prin supraimpozitări fără a fi un partener real. Plafonarea prețurilor pentru următoarele 12 luni înseamnă de fapt blocarea investițiilor și distrugerea concurenței pe piața de energie. Din păcate, aplicarea acestor măsuri vor lăsa în urmă o populație expusă sărăciei energetice și o țară slăbită din ce în ce mai dependentă de importuri. În aceste momente dificile, nu contează de unde vin soluțiile pentru români. Contează ca ele să fie bune și aplicabile. Actualul Guvern insistă în greșeli și vom vedea nota de plată în curând”, concluzionează deputata USR.