Proiectul USR prin care pacienții din zonele defavorizate să aibă acces la asistență medicală, adoptat de Parlament

În mediul rural, unde trăiește aproape jumătate din populația României, mulți oameni nu au asigurare de sănătate, iar rata mortalității este mai mare decât în urban. Toți românii din zonele defavorizate vor putea beneficia de asistență medicală mobilă grație proiectului inițiat de deputatul USR Tudor Pop, adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională.

Votul dat astăzi pe proiectul inițiat de mine, în colaborare cu dr. Vlad Teodor Berbecar, co-fondator Caravana cu Medici, reprezintă un mare pas înainte pentru sănătatea publică din mediul rural, în special pentru zonele defavorizate. Acest proiect de lege este, în primul rând, o victorie a celor săraci, a celor care, dintr-o mie de motive, nu au acces la servicii medicale generale sau de specialitate. Și nu sunt deloc puțini acești oameni în România. Prin proiectul votat astăzi aducem asistența medicală și pe medici mai aproape de ei. În ultimii ani, am participat la multe caravane medicale în toată țara și vă spun sincer că este foarte greu de descris în cuvinte ce am văzut acolo. Nimeni nu merită așa ceva. Nu în ultimul rând, votul dat astăzi este o recunoaștere binevenită a unor oameni extraordinari care, de ani de zile, bat țara în lung și în lat și oferă voluntar asistență medicală gratuită celor aflați la nevoie. Este vorba de Asociația Caravana cu Medici care, în ultimii 8 ani, a organizat 116 caravane în mediul rural, consultând peste 11.000 de oameni. Din perspectiva clasei politice, proiectul votat astăzi reprezintă o palidă consolare pentru toți anii pierduți, pentru eșecul de a scoate ruralul din izolare, pentru eșecul de a face reformă în sănătate, pentru eșecul de a construi noi spitale”, declară deputatul USR Tudor Pop.

Proiectul adoptat astăzi de Parlament reprezintă pasul următor după ce a intrat în vigoare Legea Caravanelor medicale (nr. 65/2020), adoptată de Parlament tot la inițiativa deputatului USR Tudor Pop.

Dacă Legea Caravanelor medicale recunoștea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști, în clădiri autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate, proiectul de astăzi înglobează aceste modalități de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenței medicale mobile și conturează un nou Titlu în Legea Sănătății (nr. 95/2006).

Odată promulgată, legea va îmbunătăți accesul pacienților din zonele lipsite de infrastructură medicală la serviciile de sănătate. În funcție de nevoile identificate în comunități, se poate ajunge chiar la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

Totodată, medicii specialiști își vor putea exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere vor beneficia și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.

Noul concept de asistență medicală oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.

Pe lângă înslenirea accesului la servicii medicale generale și de specialitate proiectul vine și cu alte beneficii importante:

– decontarea serviciilor medicale oferite de către medicii specialiști, medicii rezidenți și personalul medico-social implicat;

– recunoașterea activității prestate de către aceștia ca normă de lucru în cadrul instituției în care profesează;

– includerea educației pentru sănătate realizate atât de către personalul medical cât și de organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății;

– acordarea cu prioritate a asistenței medicale gravidelor și mamelor adolescente din zonele defavorizate, dar și consultarea pacienților neasigurați;

– implicarea autorităților centrale în susținerea și facilitarea organizării activităților de asistență medicală mobilă.