Claudiu Năsui: Războiul Rusia-Ucraina va scumpi gazul, trebuie pornită urgent exploatarea gazelor din Marea Neagră

Claudiu Năsui: Războiul Rusia-Ucraina va scumpi gazul, trebuie pornită urgent exploatarea gazelor din Marea Neagră

Deputatul USR Claudiu Năsui atrage atenția asupra unora dintre efectele în plan economic pe care le va avea, pentru România, intrarea trupelor rusești în Ucraina și arată ce poate face statul român pentru a trece cu bine peste criza energetică.

Războiul Rusia-Ucraina va scumpi gazul foarte mult din cauza sancțiunilor care vor veni. De asemenea, va crește și riscul de țară al României. Deși prețul gazului e deja foarte mare, va crește și mai mult. După ultimele date, în România importăm 23% din gazele pe care le folosim. Toate sunt din Rusia prin Bulgaria (80%) și Ungaria (20%), cifre la noiembrie 2021. Prin Ucraina nu mai importăm deloc gaz din aprilie anul trecut. Sancțiunile pregătite contra Rusiei includ și exportul de gaz către Europa, așa că în curând nu vom mai importa nici acest gaz. Adică va trebui să folosim numai ce avem în România, ceea ce va duce la o nouă explozie a prețului gazelor. Nu va fi vina liberalizării, nici a speculanților, nici a companiilor X sau Y. Pur și simplu, vom avea cu aproape un sfert mai puțin gaz decât avem acum. Vom licita toți pe și mai puțin gaz, ceea ce îi va duce prețul și mai sus. Mai mult, un sfert din energia electrică produsă în România se produce tot pe gaz”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Fostul ministru al Economiei arată și ce măsuri ar trebui statul să ia pentru ca România să depășească criza energetică, începând cu măsurile pe termen scurt, cuprinse și în proiectul USR de reducere a facturilor depus în Parlament încă din luna octombrie 2021.

Statul nu poate inventa gaz din nimic. Gazul nu se tipărește precum leii. Imediat, statul ar trebui să nu mai profite de factura de energie sau gaz ca să ne taxeze suplimentar. În prezent factura de energie electrică este încărcată de o acciză, TVA și două taxe pentru scheme de subvenții care nu-și mai au rostul. Factura de energie electrică sau gaz nu trebuie să fie un nou prilej de taxare al statului. Pe termen mediu, trebuie pornită urgent exploatarea gazelor din Marea Neagră. Am reușit să gonim Exxon-ul, firmă americană. Măcar acum să ne dăm seama cât de mult rău ne-a făcut PSD și Liviu Dragnea cu acel «nu ne vindem țara» când au blocat exploatarea gazelor din Marea Neagră în 2018. Dacă începea Exxon atunci exploatarea, anul trecut am fi avut primii metrii cubi de gaze. Dragnea a plecat de atunci, nu-i mai pasă de consecințele acțiunilor sale. PSD-ul se face că plouă. Iar PNL, prin Virgil Popescu, tot zice de doi ani că va veni cu o lege care să deblocheze exploatarea gazelor. Lobby-ul rusesc a acționat exemplar pentru a bloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Dar asta s-a întâmplat, acum trebuie atrasă cât mai rapid o companie privată care a mai făcut exploatări la mare profunzime și să începem cât de repede exploatarea. Dacă vrem să nu stăm în frig și să plătim facturi uriașe multe ierni de acum încolo, trebuie să dăm drumul cât mai repede la exploatarea gazelor din Marea Neagră. USR a lansat anii trecuți chiar propunerea ca banii pe care îi ia statul român să meargă în investiții prin fondurile de pilon 2. În felul acesta, fondurile s-ar fi dus în investiții și s-ar fi regăsit în bunăstarea fiecărui român. Era de departe cea mai bună soluție. Dar, pași mici, măcar să înceapă exploatarea”, mai arată Claudiu Năsui.