USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți – prețurile ar scădea la nivelul celor de anul trecut

USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți – prețurile ar scădea la nivelul celor de anul trecut

USR a depus azi un proiect de lege pentru reducerea prețurilor la carburanți prin scăderea TVA-ului de la 19% la 5%. Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile la carburanți ar scădea la nivelul celor de anul trecut.

Peste jumătate din prețul unui litru de benzină sunt taxe luate de stat, sub formă de TVA și accize.

Luna aceasta, preţul litrului de benzină a depășit 7 lei, iar cel de motorină standard este pe la același nivel.

În contextul crizei energetice și a inflației galopante, anunțate de Banca Națională a României, care va depăși 10%, se impun măsuri de reducere a taxării pentru a ușora povara impusă de stat asupra consumatorilor.

Acest proiect de lege prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanților de la 19% la 5%. Efectele acestei modificări se vor simți în ușurarea poverii fiscale asupra românilor și va duce la scăderi de prețuri pe întreg lanțul în economie.

Cristina Prună, deputat în comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, atrage atenția că explozia prețului carburanților afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri.

Prețul carburanților a explodat începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Această creștere se vede în prețul produselor din supermarket. Din prețul carburantului, statul ia jumătate prin accize și TVA. Principalul beneficiar al acestor creșteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflație. Facturile au crescut, iar inflația le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulți bani în buzunarele oamenilor”, declară Cristina Prună.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, subliniază că țările europene au luat deja măsuri pentru combaterea crizei prețurilor, însă guvernul României e împotmolit în dezbateri nesfârșite în coaliție. Proiectul depus azi este o acțiune parlamentară de urgență, ca răspuns la nevoile populației.

Depunem azi un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți de la 19% la 5%, minimul permis de Uniunea Europeană. E o măsură simplă și clară care ar coborî imediat prețurile carburanților. Odată cu prețurile la carburanți, scad și prețurile la toate bunurile transportate. Efectul în economie fiind major. Criza prețurilor este mai gravă la noi decât în Europa tocmai din cauza lipsei de reacție a guvernului. Peste tot în Europa, guvernele au combătut criza, la noi încă ‘se discută în coaliție’. Sperăm ca și celelalte partide să înțeleagă urgență prin care trece populația și să voteze repede acest proiect”, declară Claudiu Năsui.

În același timp, deputata USR Denisa Neagu atrage atenția că adoptarea acestei inițiative legislative nu trebuie să fie întârziată, așa cum au fost toate propunerile USR care ar fi scăzut prețurile facturilor la energie electrică și gaze.

USR are, din nou, o soluție cu efect imediat pentru scăderea prețurilor. De data aceasta la combustibili: reducerea TVA de la 19% la 5%. De șase luni, actuala coaliție de guvernare se face că lucrează și că încearcă să caute soluții pentru criza energiei. Au trecut șase luni și încă se „discută”. Nu mai putem aștepta încă șase luni pentru ca actualul guvern să „discute” și potențiale soluții pentru prețul carburanților. Avem soluția la îndemână și ea trebuie adoptată de toate partidele, de urgență, în Parlament” declară Denisa Neagu

USR solicită actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR să adopte cât mai repede proiectul de lege pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanț ale creșterii prețurilor la carburanți.