Senatul aprobă inițiativa USR de extindere a definiției de ”grup vulnerabil”, în beneficiul a mii de oameni

Senatul a aprobat inițiativa parlamentarilor USR Cristian Bordei și Radu Molnar de modificare a Legii nr.219/2015 privind economia socială prin extinderea conceptului de „grup vulnerabil”  din cadrul căruia provin persoanele pe care intreprinderile sociale le vizează spre angajare.

Modificarea va permite un acces mai larg pe piața muncii al persoanelor care sunt considerate ca făcând parte dintr-o categorie dezavantajată în diferite strategii nationale sau in legislația natională.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Cristian Bordei a susținut că inițiativa legislativă a rezultat în urma discuțiilor cu asociațiile celor care gestionează întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție.

Cristian Bordei: ”Măsura va accelera procesul prin care o persoană aparține sau nu unor grupuri vulnerabile. Modificarea va conduce la înfiintarea și funcționarea întreprinderilor sociale de inserție și va avea ca rezultat scaderea ratei șomajului în rândul persoanelor vulnerabile, starea de sărăcie și marginalizare socială.”

USR consideră că îmbunătățirea accesului pe piața muncii și reducerea șomajului în rândul persoanelor vulnerabile/marginalizate va duce la reducerea sărăciei, creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea stării de sănătate a acestor persoane. Prin extinderea definiției de ”grup vulnerabil” și creșterea inserției pe piața muncii vor scădea cheltuielile bugetare cu aceste persoane, în special cele de ordin social: sănătate, șomaj, justiție etc.

Inițiativa legislativă a USR a fost adoptată cu 74 voturi PENTRU, 45 voturi ÎMPOTRIVĂ, iar 5 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca inițiativa să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.