Acțiune de donare de sânge în Parlament. USR se implică pentru mobilizarea parlamentarilor și a consilierilor

Acțiune de donare de sânge în Parlament. USR se implică pentru mobilizarea parlamentarilor și a consilierilor

În Parlament se defășoară, începând de astăzi, o acțiune de donare de sânge, în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine București și cu implicarea mai multor parlamentari, printre care deputații USR Diana Stoica și Tudor Pop. Acțiunea se derulează în perioada 21-23 februarie și se adresează deputaților, senatorilor, consilierilor parlamentari, funcționarilor parlamentari și jurnaliștilor acreditați.

România încă se confruntă cu o criză acută de sânge, doar 2% din populație donează, în vreme ce media europeană sare de 6%. În fiecare zi, vedem pe rețelele de socializare apeluri disperate ale familiilor și ale prietenilor pacienților care au nevoie de sânge pentru a supraviețui. Este vorba de pacienți cu afecțiuni oncologice, de pacienți cu arsuri, pacienți care au nevoie de intervenții chirurgicale, pacienți cu afecțiuni hematologice sau bebeluși născuți cu diferite anomalii hematologice. În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, copilul cuiva are nevoie pentru a supraviețui de sânge, de această pungă cu sânge pe care noi, cei care nu avem probleme medicale și care nu suntem sub tratament medicamentos, o putem dona. Situația este critică astăzi și, pentru a veni în ajutorul pacienților și a cadrelor medicale, Parlamentul donează sânge, timp de trei zile. Indiferent de culoarea politică, toți avem același sânge. Și, indiferent de lucrurile care ne despart, dorința de a salva vieți ne unește. Fiecare viață salvată este o mare reușită”, declară deputata USR Diana Stoica.

Atunci când ai nevoie de sânge pentru cineva apropiat nu mai contează nimic, nici culoarea politică, nici certurile. Contează doar să-i poți salva viața. Acum 8 ani, tatăl meu a fost în situația aceasta, în urma unui accident de mașină și m-am chinuit îngrozitor, timp de o săptămână, să găsesc donatori pentru el. Prin ceea ce facem în aceste zile, sper să motivăm, să inspirăm cât mai mulți oameni să doneze ori de câte ori le permite starea de sănătate. Spitalele românești au foarte mare nevoie de sânge. Ceea ce se întâmplă în Parlament este o premieră și sper să fie doar începutul pentru un lung șir de inițiative de acest gen. Donarea de sânge, la fel ca alte cauze, are nevoie de sprijin de la cea mai înaltă tribună și cred că parlamentarii trebuie să-și asume mai mult decât niște simple inițiative legislative, trebuie să fie ambasadori pentru aceste cauze în mod permanent”, arată și deputatul USR Tudor Pop.

USR a militat constant pentru ca oamenii să conștientizeze cât de importantă este donarea de sânge, fiind singurul mod prin care noi, cei care nu suntem medici, putem salva viața cuiva.

La începutul pandemiei, când numărul donatorilor a scăzut și mai mult, USR a demarat campania „Donează și salvează vieți”, creând o pagină dedicată – https://doneaza-sange.usr.ro/ – pe care pot fi găsite condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele dornice să doneze, Ghidul donatorului de sânge și adresele centrelor de transfuzie sanguină pe județe.