Claudiu Năsui: Coaliția PSD-PNL a reluat vacanțele pentru clientela politică pe banii contribuabililor

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, atrage atenția asupra reluării de către Guvernul PSD-PNL-UDMR a așa-numitului program de „promovare a exporturilor”, care este, în realitate, doar o modalitate prin care clienții politici să fie trimiși în vacanțe în destinații exotice. Bineînțeles, totul pe banii românilor, în timp ce aceștia se chinuie să-și plătească facturile și taxele imense impuse de stat.

PSD și PNL au reluat startul la sezonul de vacanțe pentru clientela politică pe banii contribuabililor. În timp ce românii se chinuie să plătească facturile și taxele imense din ele, statul ia banii și își trimite clienții politici în vacanțe spre destinații exotice prin infamul program de «promovare a exporturilor». Un program cu circuit închis de sifonat bani publici pe care l-am retezat cât am fost la minister și despre care am vorbit anul trecut (https://cutt.ly/ConferintaPresa), am explicat cum se fură în țara asta. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în Ministerul Economiei a fost să public toate contractele ministerului. Evident, din ziua în care am plecat, nu se mai face asta. Când am publicat (în premieră între instituțiile din România) contractele ministerului, cele mai mari erau luate prin acest program și mereu de aceleași firme. 75% dintre contracte mergeau la un anumit grup de persoane. Erau contracte de intermediere. Adică acele afirme care, vezi Doamne, fac pavilioanele românești (oribile) la târgurile care stau paravan vacanțelor clientelei politice a PSD și a PNL. De ce e nevoie de intermediari? Pentru abonați, printre care un fost consilier de ministru PSD sau un vicepreședinte ANEIR, apropiat al președintelui Consiliului de Export care controlează programul. Comisioanele se trag la valoarea totală a contractului, deci interesul e să negocieze cât mai «bine»”, declară Claudiu Năsui.

Fostul ministru USR al Economiei precizează că, din totalul exportatorilor români, mai puțin de 2% beneficiază de programul de „promovare a exporturilor”.

Sunt abonați și printre «exportatorii» aleși de câțiva oameni din minister. Complet netransparent, ușor fraudabil, și fără nici o răspundere. Uneori selecția o face chiar proprietarul firmei. Firme fantomă, cu 0 salariați, cu cifră de afaceri derizorie. Inclusiv firmele unei deputate PSD care își apără în Parlament propriile privilegii. Cel mai mare beneficiar a luat în câțiva ani 1,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de câteva zeci de mii de lei. Cât am fost la minister, am închis rapid mai multe robinete de bani publici, printre care și acesta. Am propus în schimbul lui un sistem curat, deschis tuturor, fără intermediari, fără abonați, care conform ministerului finanțelor ar fi ajutat de 10 ori mai mulți exportatori cu același cost bugetar. Lucrurile au rămas blocate în pixul premierului Cîțu. Imediat ce au revenit PSD și PNL, au revenit și abonații la banii publici. «Nu s-a putut» pentru PNL care avea de sifonat banii contribuabililor prin astfel de programe. Așa se fură de 20 de ani în Ministerul Economiei”, mai declară Claudiu Năsui.