Parlamentarii USR au depus noi amendamente pentru îmbunătățirea folosirii formularului digital de intrare în România (PLF)

Parlamentarii USR au depus noi amendamente pentru îmbunătățirea folosirii formularului digital de intrare în România (PLF)

Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lornicz, au depus noi amendamente pentru îmbunătățirea modului de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF).

Noile amendamente transmise comisiilor raportoare din Parlament de către USR propun ca:

  • Poliția de frontieră să informeze persoanele care nu au completat formularul, în momentul în care verifică existența acestuia.
  • Elevii/studenții care fac naveta zilnic către instituții de învățământ din România sau din afara țării să poată completa și ei formularul o singură dată, întocmai pentru a nu fi nevoiți a-l completa în fiecare zi.
  • Persoanele aflate în tranzit să fie exceptate de la completarea formularului, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.
  • Perioada de stocare a datelor să fie de 6 luni de la data completării formularului, în cazul tuturor persoanelor. Astfel, cei amendați pe nedrept, din cauza unor erori ale Poliţiei de Frontieră sau ale Direcțiilor de Sănătate Publică, vor putea face dovada completării formularului.
  • Amenda să fie în cuantum de 500 de lei pentru toți cei care nu respectă obligația de a completa formularul. În prezent, ordonanța Guvernului prevede o sancțiune între 500 – 3.000 de lei, ceea ce contravine principiului egalității în fața legii și lasă loc pentru abuzuri (majoritatea cetățenilor au fost sancționați cu amenda maximă de 3.000 de lei).

Radu Mihail: ”Executivul a preluat doar o parte din propunerile anterioare ale USR, propuneri care ar fi făcut ca implementarea PLF și în România să fie realmente o metodă eficientă de prevenire a răspândirii virusului și nu o formă de a stoarce bani de la oameni. OUG-ul are în continuare o serie de prevederi absurde. Sperăm ca majoritatea PSDNL să nu mai amâne votul pe amendamentele noastre, așa cum au făcut-o până acum. Luni ne-au respins cererea de discutare în regim de urgență a propunerii legislative USR pentru anularea amenzilor aplicate și restituirea banilor plătiți.”