Criza facturilor la energie. Coaliția PSD-PNL copiază soluțiile USR, dar cu o întârziere de cinci luni

Criza facturilor la energie. Coaliția PSD-PNL copiază soluțiile USR, dar cu o întârziere de cinci luni

La începutul lunii octombrie 2021, când încă nu începuseră să vină românilor facturi uriașe la energie, USR a propus un set de măsuri pe termen scurt pentru sprijinirea consumatorilor casnici și non-casnici. Era vorba inclusiv de reducerea temporară a TVA la energie. Acum, în februarie, cu o întârziere de cinci luni, PSD și PNL se bat să-și asume paternitatea ideii, deși nimeni nu știe cu certitudine dacă și când va fi ea aplicată. Poate de la 1 aprilie. Adică, după ce românii vor fi plătit toată iarna facturi uriașe din cauza incompetenței actualei coaliții la guvernare.

Pe 12 octombrie 2021, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui anunțau depunerea unui proiect de lege cu cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici și IMM-uri.

Era vorba despre:

  1. Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni;
  2. Abrogarea accizei aplicate energiei electrice;
  3. Scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale;
  4. Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni;
  5. Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Alături de aceste măsuri pe termen scurt, USR prezenta tot atunci un set de măsuri pe termen lung care să fie implementate de statul român pentru reechilibrarea prețurilor la energie.

Parlamentarii USR au argumentat, în mai multe rânduri, beneficiile adoptării măsurilor pe termen scurt și au făcut numeroase apeluri către celelalte partide parlamentare pentru ca inițiativa să fie adoptată de urgență, astfel încât să fie redus impactul negativ al creșterii prețurilor la energie și gaze.

Coaliția toxică PSD-PNL-UDMR a ignorat însă propunerile USR, încăpățânându-se să meargă pe varianta compensării și plafonării prin ordonanțe de urgență succesive, greșit concepute și extrem de stufoase, pentru ca zilele acestea să înceapă să se bată pe paternitatea ideii de reducere a TVA la energie.

Dacă vor reuși partidele la guvernare să-și depășească orgoliile mărunte și propria incompetență, măsura de reducere a TVA ar putea fi aplicată, cel mai probabil, de la 1 aprilie încolo. Adică, în primăvară, când facturile românilor se vor reduce mai degrabă prin scăderea consumului pe fondul încălzirii vremii.

Timp de mai multe luni, incompetența actualei guvernări a făcut ca românii să plătească facturi uriașe, zeci de mii de IMM-uri și-au încetat activitatea, iar mari unități industriale au anunțat reducerea sau încetarea producției. Timp în care ministrul Energiei nu a făcut nimic sau a avut inițiative pline de ambiguități, care doar au adâncit haosul pe piața energiei.