Claudiu Năsui: Reducerea cheltuielilor statului, singura soluție pentru a opri devalorizarea constantă a leului

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, analizează cu cât a scăzut puterea de cumpărare a românilor în ultimii ani și arată care sunt cauzele, dar și soluția pentru a opri devalorizarea constantă a leului.

Inflația este o taxă prin care statul ne ia puterea de cumpărare. În ultimii 17 ani, statul ne-a luat jumătate din puterea de cumpărare. Leul și-a pierdut jumătate din valoare. Adică 1 leu din 2005 valorează acum doar 50 de bani. În ultimii 10 ani, leul a pierdut 24% din valoarea sa. Adică 1 leu din 2012 mai valorează acum 76 de bani. Iar în ultimul an, leul a pierdut 7,7% din valoarea sa. Adică un leu de anul trecut mai valorează acum 92 de bani. România nu a mai avut o inflație atât de mare în ultimii 10 ani. Nici măcar în epoca Dragnea, când a fost un scandal întreg legat de explozia inflației nu am ajuns la cifrele de acum. Ca să avem un reper, inflația maximă atinsă în epoca Dragnea a fost de 5,41%, acum inflația este la 8,4%. Mai grav, îndrăznesc să fac un pronostic: inflația va mai crește încă peste 10% în următoarele luni. Nu îndrăznesc să spun până unde va ajunge. Sper, însă, că nu va depăși și 15%”, arată deputatul USR.

De unde vine creșterea prețurilor? Din mărirea masei monetare, adică a cantității de lei aflați în circulație. Cu cât statul mărește mai mult numărul de lei în circulație cu atât scade mai tare valoarea unui leu.

Înainte să zicem că BNR este vinovată, să facem un pas în spate și să ne uităm la motivele pentru care face asta. BNR acomodează Guvernul ca să facă față deficitului, adică cheltuielilor peste venituri. De aceea singura soluție ca să oprim această spirală a devalorizării constante a leului este reducerea cheltuielilor statului. Toate creșterile de pensii speciale, toate PNDL-urile, toate sinecurile, toate instituțiile și agențiile pe care le tot creează Guvernul se plătesc din banii noștri și trebuie să dispară. Atâta timp cât românii trebuie să țină în spinare toate cheltuielile enorme ale statului nu se vom putea dezvolta”, mai precizează Claudiu Năsui.

USR este singurul partid care a militat constant pentru reducerea cheltuielilor statului. S-a opus creării PNDL 3, pușculiță de îmbogățire a baronilor locali și a firmelor de casă ale partidelor. A depus și susținut în Parlament proiecte de lege pentru desființarea unor categorii de pensii speciale și pentru impozitarea celorlalte. Iar cât timp s-a aflat partidul la guvernare, miniștrii USR au luat măsuri pentru reducerea aparatului birocratic și a sinecurilor.