USR a acționat corect. AEP rambursează banii din campania pentru alegerile parlamentare din 2016

USR a acționat corect. AEP rambursează banii din campania pentru alegerile parlamentare din 2016

La aproape cinci ani de la contestația depusă în instanță, judecătorii au dat definitiv dreptate USR, astfel că aproape 640.000 de lei din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016 au fost rambursați de către Autoritatea Electoral Permanentă. Decizia instanței confirmă că USR a acționat corect și că trebuie modernizat și digitalizat sistemul de finanțarea a campaniilor electorale.

La începutul anului 2017, Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat abuziv să ramburseze USR suma de 639.899 lei, invocând presupuse nereguli în ceea ce privește banii din donații primiți pentru campania electorală din 2016 prin platforma Finanțare Politică realizată de Asociația G2.

USR a contestat în instanță decizia AEP, considerând-o un abuz de natură să descurajeze donațiile cetățenilor și să ne întoarcă în secolul trecut, într-o perioadă în care plățile electronice erau de abia la început și erau privite cu suspiciune.

La momentul contestației, USR a dovedit că instrumentul online utilizat pentru strângerea donațiilor este cel mai democratic și mai transparent mod de finanțare politică, în perfect acord cu legea, și a demonstrat AEP că pot fi verificate toate informațiile electronice referitoare la identitatea donatorilor.

Instanța a decis că USR a avut dreptate, ultima decizie fiind a Înaltei Curți de Casație și Justiție în ianuarie 2022. Verdictul nu face decât să ne întărească hotărârea de a lupta și mai înverșunat pentru modificarea Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale (Legea 334/2006).

USR a depus, în decembrie 2018, un proiect de lege în acest sens, proiect care se referă, printre altele, tocmai la încurajarea donațiilor și diversificarea categoriilor de donatori prin introducerea posibilității ca partidele politice să primească donații online. Totodată, pentru transparentizarea surselor de finanțare a formațiunilor politice, proiectul USR prevede diminuarea plafoanelor pentru donații și împrumuturi, în special cele care provin de la persoane juridice, precum și publicarea transparentă a tuturor donațiilor care depășesc salariul minim pe economie. Proiectul USR a fost respins de Senat în martie 2019, iar de atunci este blocat în Camera Deputaților.