Premieră: Administrația locală a Sectorului 1 va deveni prima din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă

Premieră: Administrația locală a Sectorului 1 va deveni prima din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă

În plină criză a facturilor la energie, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, vine cu o soluție inovatoare, marcând astfel o premieră la nivelul întregii țări: primăria va deveni, din acest an, producător de energie electrică.

Pe scurt: administrația locală a Sectorului 1 va deveni prima din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă prin instalarea panourilor fotovoltaice pe toate clădirile publice pe care le administrează.

Este vorba despre 150 de clădiri publice – grădinițe, școli, licee, spitale și sedii administrative, care în prezent sunt racordate la rețelele naționale de distribuție de energie.

Concret, în anii 2023 și 2024, capacitatea acestor clădiri de producere de energie electrică va fi suplimentată până la instalarea unei capacități totale de 21.000 de kWp. Astfel, după suplimentarea capacității, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 va depăși energia consumată.

„Pe lângă importantele economii la bugetul local, prin investiții masive în energie verde vom reduce considerabil poluarea mediului înconjurător și otrăvirea aerului din Sectorul 1, cu beneficii evidente pentru sănătatea populației”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

În contextul creșterii costului energiei la nivel național, aceste investiții masive în energie verde vor reduce semnificativ presiunea asupra bugetului local al Sectorului 1 (detalii, aici).

Nu sunt singurele măsuri.

În proiectul de buget pentru anul 2022, Clotilde Armand a prevăzut și amplasarea a 700 de stații de reîncărcare de mică putere la blocuri, pentru utilizatorii de mașini electrice, precum și implementarea proiectului pilot al Programului ”Termoficare de la soare” în 10 blocuri din cartierul Aviației, care constă în montarea unor pompe de căldură și a unor panouri fotovoltaice pentru asigurarea alimentării cu apă caldă și căldură (detalii, aici).