Proiect USR de simplificare a hățișului birocratic pentru persoanele cu dizabilități sau neștiutoare de carte

Proiect USR de simplificare a hățișului birocratic pentru persoanele cu dizabilități sau neștiutoare de carte

Deputatul USR Alin Apostol vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități și al persoanelor neștiutoare de carte, aflate în incapacitatea de a lua la cunoștință sau de a semna vreun document și care au nevoie de asistență personalizată, cu un proiect de lege care introduce consimțământul digital. Este vorba de un serviciu online, gratuit și universal, prin care toți cei care nu își pot exprima consimțământul în manieră clasică, prin înscris fizic, pe hârtie, o pot face digital, fără a mai avea nevoie de asistență sau de martori pentru întreg procesul.

Consimțământul digital este un instrument sigur, eficient și accesibil, prin care persoanele aflate în dificultate își pot exprima acordul pe contracte, termeni și condiții sau documente notariale.

Procesul în sine este extrem de rapid: cu ajutorul tehnologiei, semnătura olografă este înlocuită cu exprimarea consimțământului digital. Documentele ce trebuie aprobate de către clienți pot fi aduse la cunoștință folosind sistemul text-to-voice machine (tehnologie ce convertește textul scris în conținut audio). La finalul parcurgerii documentelor, sistemul de exprimare a consimțământului digital înregistrează răspunsul oral al utilizatorilor și certifică exprimarea consimțământului. Înregistrarea este arhivată și păstrată la dosarul utilizatorului.

Ceea ce pentru mulți dintre noi este un lucru banal, pentru persoanele cu dizabilități procesul de semnare de contracte, documente administrative sau notariale este cu mult mai dificil. Dintre aceștia, nevăzătorii sunt cei mai afectați. În majoritatea cazurilor, nevăzătorii cu forme grave de handicap trebuie să fie în permanență asistați de către cineva pentru a putea să efectueze operațiuni simple, precum deschiderea unui cont bancar sau semnarea unei cereri. De altfel, tehnologia text-to-voice machine este deja folosită de către aceștia pentru lecturarea de texte și este ușor accesibilă pe telefoane, laptopuri și tablete. Este un sistem util cu multiple utilități, deja adoptat de nevăzători în viața lor de zi cu zi. Sunt într-atât de familiarizați cu acesta, încât adoptarea consimțământului digital ar fi o practică naturală pentru ei. 

În România, sunt peste 780.000 de adulți cu dizabilități și peste 250.000 de persoane neștiutoare de carte, aflate în incapacitate de a lua la cunoștință sau de a semna un document și care au nevoie de asistență personalizată.

Proiectul de lege și expunerea de motive, AICI .