Viorel Băltărețu: Lotul Chețani – Câmpia Turzii, dat asfaltatorului de serviciu al Consiliului Județean și al administrațiilor PNL Bihor

Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, atrage atenția asupra faptului că, pentru proiectarea și execuția lotului Chețani – Câmpia Turzii, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat câștigătoare o asociere din care fac parte firme ale unui om de afaceri bihorean judecat pentru evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la abuz.

E vorba de una dintre primele licitații încheiate în mandatul lui Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor. Trameco SA şi Drumuri Bihor SA fac parte din Selina Grup, aparținând omului de afaceri Beneamin Rus, asfaltatorul de serviciu al Consiliului Județean și al administrațiilor PNL Bihor. Anterior, această firmă a blocat lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia din Autostrada Transilvania, pentru că a subevaluat costurile, ca să câștige licitația și apoi a abandonat lucrările. Contractul a fost semnat în 12.06.2020 și a prevăzut 6 luni de proiectare și 18 de execuție pentru 28,55 kilometri în valoare de 326 milioane RON plus TVA. Trameco a solicitat costuri suplimentare de 48% peste valoarea contractuală. Ca ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a căutat toate variantele pentru deblocarea contractului, rezilierea fiind ultima opțiune luată în calcul, din cauza întârzierilor survenite. Însă când a devenit evident că Selina Grup nu dorește să-și asume execuția lucrării, fostul ministru a discutat cu conducerea CNAIR în vederea reluării rapide a licitației, așa cum s-a întâmplat și la Chețani – Câmpia Turzii. Însă, odată cu ieșirea USR de la guvernare, CNAIR a abandonat subiectul, rezilierea a fost amânată, situație care a făcut posibilă participarea Selina Grup la licitația pentru Chețani – Câmpia Turzii. Din păcate, lucrările la acest tronson demarează cu un mare minus de încredere în seriozitatea și capacitatea reală a asocierii de firme de a duce la bun sfârșit proiectul”, precizează deputatul USR Viorel Băltărețu.