USR PLUS Suceava cere Consiliului Județean să renunțe la groapa de gunoi din vârful munților Bucovinei

USR PLUS Suceava cere Consiliului Județean să renunțe la groapa de gunoi din vârful munților Bucovinei

Reprezentanții USR PLUS Suceava au participat, astăzi, la dezbaterea publică pe tema autorizației de mediu pentru depozitul de deșeuri din Pasul Mestecăniș, organizată de Consiliul Județean, și au solicitat oprirea acestei construcții care va afecta mediul înconjurător și sănătatea oamenilor.

Pe scurt: proiectul, girat de coaliția PNL- PSD, vizează construcția unei gropi de gunoi în vârf de munte, o adevărată bombă ecologică, iar participanții USR la discuție și-au reluat argumentele, prezentate public în repetate rânduri, pentru care acest proiect nociv nu are trebui să aibă loc, cerând stoparea sa.

În paralel, în semn de solidaritate față de societatea civilă și cetățenii din Vatra Dornei, USR Suceava a desfășurat un banner de protest în fața clădirii Palatului Administrativ pentru a spune, din nou, NU acestui proiect care reprezintă o reală amenințare la adresa tuturor locuitorilor din regiune.

“Argumentele sunt foarte clare: suntem la munte, nu are ce căuta o groapă de gunoi la 1.100 de metri altitudine, nu se respectă distanțele față de casele oamenilor, actele normative spun că ar trebui să fie minim 1.000 de metri până la primele așezări omenești, nu se respectă aceste distanțe. Să nu uităm că Țara Dornelor este destinație de ecoturism, singura din județ și autoritățile județene vor să ne pună o groapă de gunoi la intrarea în această zonă eco”, a declarat Radu Adrian Rey, consilier local USR PLUS al Municipiului Vatra Dornei.

Discuțiile de astăzi au fost organizate de Consiliul Județean Suceava, fără participarea președintelui Gheorghe Flutur, unul dintre giranții proiectului, în ciuda tuturor protestelor organizate de societatea civilă împotriva acestui proiect, care aduce o multitudine de riscuri ireversibile asupra sănătății oamenilor și dezvoltării durabile a regiunii.

De asemenea, discuțiile au avut loc în ciuda tuturor argumentelor din Studiul de fezabilitate, întocmit în 2009 de experți din afara țării, care au solicitat să se renunțe la această locație datorită riscurilor de poluare a apei, eroziune a solului și de alunecări de teren, precum și de emanații de substanțe cancerigene într-o zonă intens circulată.

Proiectul prezintă și un lung șir de inegalități, semnalate de USR PLUS Suceava și atacate în instanță (detalii, aici: https://bit.ly/3KWDvro).

USR a fost primul partid politic care a fost alături, de la bun început, de societatea civilă și organizațiile neguvernamentale, din județul Suceava, în demersul de a opri proiectul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, girat de coaliția PNL- PSD de-a lungul anilor: la alegerea amplasamentului în 2007, când președinte al CJ era Gavril Mârza (PSD), la înaintarea documentației de finanțare în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL), la semnarea contractului în 2013, de către Ioan Cătălin Nechifor (PSD), la recepția lucrărilor de către actualul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur (PNL).

Reamintim că a fost lansată inclusiv o petiție, pe Platforma Declic, de către Asociația Bucovina Curată împotriva gropii de gunoi din vârful munților Bucovinei, care a strâns mii de semnături de susținere (detalii, aici).

Scrisoarea semnată de USR PLUS Suceava și depusă astăzi la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, disponibilă aici.

(Foto: Mihai Goțiu).