USR este singurul partid care vrea eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali. PSD, UDMR și AUR au votat ÎMPOTRIVA inițiativei

USR este singurul partid care vrea eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali. PSD, UDMR și AUR au votat ÎMPOTRIVA inițiativei

Comisia de Muncă din Senat a respins, astăzi, inițiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali. Senatorii USR au fost singurii care au votat în favoarea eliminării pensiilor speciale ale aleșilor locali, în timp ce senatorii PSD, UDMR și AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL prezenți s-au abținut.

Simona Spătaru: ”Pensiile speciale ale aleșilor locali ne costă, anual, 600 de milioane de lei. În același timp, peste 1 milion de români trăiesc din pensii mici și foarte mici. Guvernul ar putea crește imediat pensiile mici dacă ar renunța la pensiile speciale, numai că acestea sunt folosite ca metodă de recompensă și șantaj politic pentru cei care, mai ales în comunităție rurale, aduc oamenii la vot, să pună ștampila pe cine trebuie.”  

În timpul dezbaterilor din Comisie, Simona Spătaru a argumentat că aleșii locali nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare. Pensiile speciale pentru aleșii locali reprezintă o derogare de la principiul contributivității la bugetul asigurărilor sociale de stat, o sinecură pe care toți românii o plătesc primarilor, vice-primarilor precum și președinților de consilii județene.  

Cosmin Poteraș, senator USR, membru al comisiei de muncă: ”PSD și PNL găsesc întotdeauna bani pentru pensiile speciale. Pentru ”specialii de partid” se găsește consens politic, se găsesc fonduri. Pentru altceva, mai greu sau niciodată. Apoi ies, ipocrit, la televizor și le spun oamenilor că nu sunt bani pentru măriri de pensii.”

USR consideră că aleșii locali nu fac parte nici din  categoria profesiilor de natură să afecteze integritatea fizică și/sau psihică ori să pună în pericol viața personalului, precum cele de militar, polițist, miner etc. și nici din categoria profesiilor pentru exercitarea cărora legea impune anumite restricții, precum cele de judecător și procuror.

Ștefan Pălărie, senator USR, membru al comisiei de muncă: ”Nu este nicio surpriză că Gabriela Firea a votat împotriva eliminării pensiilor speciale pentru aleșii locali, deși în mod normal ar fi trebuit să se recuze. Votul ei demonstrează clar ipocrizia PSD care, atunci când se duce la televizor, plânge de mila românilor, în schimb – atunci când au în față o asemenea propunere – votează în interesul lor personal.”

USR susține că singurul criteriu echitabil pentru stabilirea pensiilor trebuie să fie cel al contributivității.