USR condamnă politizarea Agenției pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior de către Ministerul Educației

USR condamnă politizarea Agenției pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior de către Ministerul Educației

În condițiile în care Guvernul discută azi despre reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIP) și abrogarea tuturor regulilor după care funcționează agenția care acreditează, autorizează și evaluează școlile și grădinițele, de stat și private, USR condamnă încercarea de a politiza și mai mult sistemul de educație din România.  

Ministerul Educației insistă ca ARACIP să fie o instituție intens politizată, condusă de interese fără legătură cu asigurarea calității în învățământul preuniversitar.

Proiectul de HG controversat pentru reorganizarea ARACIP a fost retrimis după o lună la Consiliul Economic și Social, pentru avizare, fără a ține cont de propunerile societății civile și ale partenerilor de dialog social, făcute în dezbaterea publică din 27 decembrie 2021. Ieri, 1 februarie, noul regulament a primit aviz nefavorabil de la CES, cu 40 de voturi împotrivă (din 43 membri prezenți).

Problemele cele mai grave țin de faptul că:

– președintele ales al instituției poate avea maxim două mandate așa-zis complete (de 4 ani), deci practic un număr NELIMITAT de mandate ‘incomplete’, conform noului text normativ, ceea ce duce la controlarea ARACIP pentru o perioadă lungă de timp, de către o singură persoană favorabilă Ministerului Educației.

– membrii cu drept de vot din cadrul Consiliului ARACIP ar trebui să fie DOAR experții în evaluarea calității, iar reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții elevilor, ai părinților, ai salariaților din învățământ, ai Asociației Școlilor Private, precum și partenerii instituționali (reprezentanți ai MAI și ai MApN) să fie prezenți doar cu statut de observator.

Este esențial ca instituția să își păstreze autonomia decizională și să nu fie influențată de factori politici sau de interese ce nu țin strict de evaluarea și asigurarea calității. Cerem Ministerului Educației să retragă de urgență proiectul de regulament de organizare și funcționare a ARACIP de pe ordinea de zi a ședinței de guvern și să se concentreze pe asigurarea unei reforme responsabile, independentă de interese politice.