Ramona Strugariu: „UE şi România nu trebuie să ajungă niciodată un spațiu care încurajează extremismul şi intoleranța”

Ramona Strugariu: „UE şi România nu trebuie să ajungă niciodată un spațiu care încurajează extremismul şi intoleranța”

Un sondaj recent relevă faptul că 72% dintre români consideră că locul României este în Uniunea Europeană și susțin cu tărie apartenența țării noastre la blocul comunitar pe mai departe. Asta în timp ce peste 63% dintre cei intervievați consideră că țara se dezvoltă mai bine din punct de vedere economic ca parte a Uniunii Europene, și nu în afara ei. În acest context, Ramona Strugariu, europarlamentar USR, trece în revistă câteva dintre beneficiile aderării României la UE, dar atrage și atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă ascensiunea unor partide care încurajează extremismul și intoleranța.

În 15 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, România a primit cu aproape 45 miliarde de euro mai mult decât a contribuit efectiv la bugetul Uniunii (24 miliarde de euro). Bani care s-au folosit pentru investiții în agricultură, pentru dezvoltare rurală, pentru încurajarea antreprenoriatului, pentru modernizarea administrației publice, în turism și educație. Mai avem multe de făcut. Dincolo de banii europeni, avem nevoie de viziune, de proiecte sustenabile și stabilitate politică. Altfel toate aceste lucruri nu se vor vedea și resimți în buzunarele românilor”, arată Ramona Strugariu.

Dacă un cetățean european contribuie anual în medie cu aproape 240 euro la bugetul UE, un român cotizează de patru ori mai puțin, adică cu doar 60 de euro. Cu toate acestea, el beneficiază de aceleași drepturi ca orice alt cetățean din vest și are același cuvânt de spus în instituțiile de la Bruxelles.

Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât libera circulație a oamenilor, serviciilor și mărfurilor. UE este mai mult decât Erasmus+, 0 tarife de roaming, PNRR și fonduri de coeziune. Uniunea Europeană înseamnă, de peste 15 ani, un spațiu comun şi un alt fel de acasă atât pentru românii din țară, cât și pentru cei stabiliți în Diaspora. Uniunea Europeană este un factor de stabilitate şi securitate pentru România, un cadru în care putem să ne consolidăm democrația, statul de drept, să investim în viitorul nostru comun și să reducem discrepanțele de dezvoltare dintre regiunile istorice.  Şi acum vă întreb, având în vedere procentele de mai sus, care va fi direcția României, dacă AUR preia puterea sau va fi parte a oricărei coaliții de guvernare în 2024? Cum va rămâne România în Uniunea Europeană şi ce viitor vom avea, ce libertăți, ce drepturi, câtă siguranță? Uniunea Europeană şi România nu trebuie să ajungă niciodată un spațiu care încurajează extremismul şi intoleranța. Ține doar de noi”, precizează Ramona Strugariu.