Alin Apostol: Coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit un nou record de împrumuturi

Deputatul USR Alin Apostol atrage atenția asupra sumei record împrumutate de Guvernul PSD-PNL în luna ianuarie și arată ce se ascunde în spatele celei mai mari dobânzi din UE la care România reușește să se împrumute.

29 de miliarde de lei împrumutați într-o singură lună. Este un record cu efecte tragice. De ce? Gândiți-vă că statul român s-a împrumutat cu 100 de miliarde pe tot anul 2021. De altfel, acum puțin timp atrăgeam atenția că România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE. Acesta este semnalul de alarmă că țara asta nu merge bine. Dar, ce ne spune Cîțu, președintele PNL? Ne-a luminat atotștiutor chiar ieri: România a pierdut 2 miliarde de euro din PNRR pentru că țara merge atât de bine, încât, citez, «suntem victimele propriului succes». Să minți în așa hal ține deja de patologie. Zău că nu știu în ce sfere Science Fiction trăiește domnul Cîțu, dar cert e că din stratosferă nu vede limpede realitatea românească”, declară deputatul USR Alin Apostol.

România a reușit contra-performanța de a-și dubla dobânda plătită în ultimele 10 luni. Ceea ce înseamnă că România va plăti cu vreo 3 miliarde de euro în plus comparativ cu ceea ce a plătit în 2020.

Rata dobânzii reflectă costul împrumutului, dar și riscul creditorului de a nu-și mai vedea banii rambursați. Așa că, România plătește 5,37%, Ungaria 4,40%, Polonia 3,35%, Cehia 2,62%, Grecia 1,29%, Spania 0,41%.

Faptul că România se împrumută la cea mai mare dobândă din UE este doar efectul a 32 de ani de lipsă de reforme.

32 de ani de căpușări în administrația publică, 32 de ani de eficiență guvernamentală scăzută și chiar în declin, 32 de ani de decădere continuă a încrederii cetățenilor în instituții publice. USR s-a angajat ca promotor al reformelor în România într-un sistem și o țară sufocată de pile, camarile și corupție. Suntem singurul partid care susținem reformarea pensiilor speciale. Sigurul partid care susține reformarea educației. Singurul partid care susține reforma administrativ-teritorială. Și nu vom înceta să luptăm pentru aceste reforme, oricâte piedici se pun constant și oricâtă manipulare se revarsă în urechile cetățenilor pe majoritatea canalelor media”, mai arată deputatul Alin Apostol.