Eșecul lui Rafila la Ministerul Sănătății: două luni de guvernare, 0 soluții pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2

Eșecul lui Rafila la Ministerul Sănătății: două luni de guvernare, 0 soluții pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2

Astăzi, România a înregistrat a doua zi consecutivă cu peste 30.000 de cazuri noi de COVID-19, după recordul absolut de infectări, de la izbucnirea pandemiei, de 34.255 din ziua precedentă.  

În spitale, sunt 131 de focare de COVID – 19, iar deja unul dintre ele a anunțat că nu mai face internări la chirurgie generală şi medicină internă, din cauza numărului mare de infectări atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că “deocamdată, nu sunt situaţii alarmante” și că „nu există în momentul de față motive de panică” și că va căuta “o soluţie rapidă” privind testarea sistematică a personalului medical când intră în serviciu.

Această soluție “rapidă” este căutată abia acum, deși domnul Rafila este ministru al Sănătății de mai bine de două luni și în contextul în care se știa de valul cinci încă de la finele anului trecut.

De altfel, aceste reacții din partea actualului ministru al Sănătății nu ar trebui să ne mire. Recent, întrebat alături de ministrul Educației cât de în siguranţă sunt copiii în şcoli, în această perioadă, pe o scară de la unu la zece, domnul Rafila nu a dat niciun răspuns, ba mai mult, după câteva secunde de tăcere, a izbucnit în râs.

Asta este atitudinea actualului ministru al Sănătății față de gravitatea valului cinci al pandemiei de COVID-19, care se traduce în bâlbe, declarații politice și 0 măsuri concrete pentru reducerea riscului de infectare cu SARS-CoV-2, doar un haos generalizat și o politizare a sănătății românilor.

Domnul ministru al Sănătății nu a oferit nicio soluție reală pentru accelerarea campaniei de vaccinare, din contră, a sabotat adoptarea singurei măsuri care s-a dovedit că reduce riscul de infectare și deces din cauza COVID-19: certificatul verde. A propus un alt proiect, deși exista unul deja în Parlament, doar pentru a-l tergiversa și a îngropa subiectul, argumentând cum “acest certificat nu mai este o urgență”.

“Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val cinci în România să se încheie peste câteva săptămâni”, declara Rafila pe 14 ianuarie, în plin val cinci al pandemiei de COVID-19.

Asta după ce, în urmă cu doar câteva zile, pe 3 ianuarie, Rafila recunoștea importanța acestui măsuri, declarând că România ar putea ajunge în valul 5 la 800.000 de infectări, adică dublu față de valul 4 și că introducerea certificatului verde pentru angajați ar fi putut să frâneze creșterea și să ofere o relaxare a sistemului medical.

Lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5 al acestei pandemii este nu numai inexplicabilă, dar profund iresponsabilă.

Solicităm actualului ministru al Sănătății să ia măsuri concrete și în regim de urgență pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Vaccinarea este singura soluție pentru a reuși să reducem riscul de îmbolnăvire și însuși domnul Rafila cunoaște acest lucru, cu atât mai mult cu cât din postura de specialist, anul trecut, din Opoziție, dădea lecții și critica “inconsecvenţa şi neseriozitatea” guvernului privind scăderea numărului de persoane vaccinate împotriva COVID-19.