Radu Mihail: Vom lupta în Parlament pentru a împiedica un abuz din partea statului față de românii din Diaspora

Radu Mihail: Vom lupta în Parlament pentru a împiedica un abuz din partea statului față de românii din Diaspora

Parlamentarii USR Radu Mihail, Bogdan Rodeanu, Simina Tulbure, Iulian Lorincz și Paul Ichim au participat la dezbaterea publică organizată, marți, de Ministerul Afacerilor Interne pe tema proiectului de ordonanță de urgență prin care milioane de români riscă să rămână fără acte de identitate în cazul în care Poliția constată că nu locuiesc la domiciliul declarat. Cu acest prilej, senatorii și deputații USR au transmis reprezentanților ministerului condus de Lucian Bode opoziția fermă a USR față de acest proiect absurd, subliniind nu doar efectele dezastruoase pe care le vor avea modificările propuse de MAI, ci și soluțiile care trebuie să fie acceptate de Guvern și de coaliția la putere pentru a rezolva problemele românilor din țară și din Diaspora.

Am luat cuvântul în cadrul dezbaterii publice organizate de către MAI pentru a atrage atenția asupra implicațiilor grave pe care proiectul le-ar avea asupra cetățenilor români din străinătate. Am explicat în mod clar și ferm poziția noastră: dacă Ordonanța de Guvern va fi adoptată sub această formă, vom depune un proiect de lege prin care să anulăm prevederile acesteia. Vom face tot posibilul să împiedicăm acest abuz al statului la adresa românilor din Diaspora”, declară Radu Mihail, senator USR de Diaspora.

Așa cum USR a arătat din primele momente ale publicării proiectului MAI, modificările propuse la legislația privind evidența populației și actele de identitate ale românilor sunt complet absurde și vor afecta milioane de români, atât din țară, cât și din străinătate.

Proiectul MAI de modificare a OUG 97/2005 este un exemplu clar al modului în care Diaspora este tratată de Guvern: undeva între dezinteres și dispreț. Majoritatea PSD-PNL-UDMR, Guvernul și MAI refuză să intre în secolul XXI și să separe noțiunea de identitate de cea de domiciliu, chiar dacă avem milioane de concetățeni mobili, cu activități și interese în afara țării.

Proiectul MAI deschide, totodată, ușa abuzurilor, polițiștilor fiindu-le oferită posibilitatea de a anula actul de identitate al unei persoane în urma unui control efectuat la domiciliul declarat. În acest fel riscă să rămână fără acte valabile, deci și fără drepturi, sute de mii de români, de la cei care stau în chirie, iar proprietarul nu este dispus să declare, la cei cu venituri mici, care stau în comun și cei care și-au declarat domiciliul în altă parte decât locuiesc doar pentru a își putea înscrie copiii la o școală mai bună.

USR a arătat, în mai multe rânduri, că soluția modernă și europeană este cea propusă de USR încă din vara anului trecut: eliminarea domiciliului de pe cărțile de identitate. De asemenea, o altă soluție de bun simț este acceptarea pașaportului ca act de identitate. Din păcate, ambele propuneri sunt refuzate sistematic de PSD și PNL, pe de o parte pentru că sunt ambele partide sunt total dezinteresate de problemele românilor din Diaspora și pentru că vor să îngreuneze accesul la vot al unor categorii de cetățeni, pe de altă parte pentru că încă se manifestă în rândul lor vechiul reflex de control al populației.