Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România, la solicitarea USR

Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România, la solicitarea USR

O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Astfel, Comisia de la Veneția va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și publicarea noului proiect de desființare a SIIJ în varianta PSD-PNL.

Solicitarea a fost prezentată în ședința de luni de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE și votată cu 23 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”. Reprezentanții PSD și PNL din acest for au fost printre puținii care s-au opus solicitării.

Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere pe spețele: independența magistraților (cazul judecătorului Danileț și nu numai) și pe proiectul de desființare a SIIJ – proiectul inițiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancționare a magistraților independenți. Solicitarea a fost dezbătută în cadrul unei ample discuții, iar votul a fost acordat cu largă majoritate. MCV trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. Acestea sunt mesajele zilei. Pentru această solicitare am colaborat cu colegul Stelian Ion. PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect și transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiției”, a declarat deputatul Iulian Bulai, prezent la ședința comisiei APCE.

Este o victorie importantă pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană și privind atacurile la care sunt supuși magistrații independenți. În plus, este esențial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției speciale să fie verificat de Comisia de la Veneția. Proiectul minstrului Predoiu nu reface competența DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV și a avizului anterior al Comisiei de la Veneția. Practic, reînființează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, și mută selecția procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea. Lucrurile nu pot rămâne așa cum își doresc actuala coaliție PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu și președintele Iohannis. Justiția trebuie să fie apărată de orice fel de ingerințe, ținută departe de indicații politice, iar hărțuirea magistraților trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanții și este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneția. USR este foarte hotărât să lupte în continuare pentru o justiție independentă pe toate planurile. Îi mulțumesc și îl felicit pe colegul meu Iulian Bulai pentru modul în care s-a luptat astăzi la APCE”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion, fost ministru al justiție.