Tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației

Tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației

USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de către primarul PNL Paul Precup, prin ignorarea și modificarea ilicită a oricăror prevederi care stau în calea realizării Sectorului Zero, un tun imobiliar uriaș, de peste 1.200 de hectare.

Primarul Precup, cu sprijinul Consiliului Local controlat de PNL și PMP, a adoptat marți, 18 ianuarie, într-o ședință de îndată convocată cu o zi înainte, o hotărâre care modifică Regulamentul de organizare și funcționare (ROF) al Consiliului Local Mogoșoaia, în sensul declarării majorității calificate ca fiind de 10 voturi și nu de 11, cum prevedea inițial regulamentul.

Primarul avea nevoie de această modificare deoarece, la mijlocul lunii decembrie, pe baza unor hotărâri luate cu 10 voturi „pentru”, nu cu majoritatea calificată necesară de 11 voturi, Consiliul Local al Comunei Mogoșoaia a declanșat procedura exproprierii a 328 de hectare de teren, deținute de 276 de proprietari. Aceștia ar urma să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp de teren, în condițiile în care terenurile din Mogoșoaia pot valora și de peste 30 de ori mai mult. Primăria le-a transmis proprietarilor că, dacă nu sunt de acord cu suma oferită, pot să cedeze benevol 39% din suprafața pe care o dețin și vor primi restul de 61% în altă parte a comunei.

Consilierii USR au atras atunci atenția că deciziile de expropriere sunt ilegale, deoarece toate hotărârile privind proprietatea trebuie luate cu majoritate calificată, respectiv 11 voturi, în cazul de față existând doar 10 voturi „pentru”. Ministerul Administrației (MDLPA) a confirmat acest punct de vedere, în urma unei solicitări făcute de consilierii USR, care au solicitat de asemenea Prefecturii Ilfov anularea hotărârilor.„În ședința de astăzi, primarul Precup a schimbat o prevedere foarte clară din Codul Administrativ, cea legată de stabilirea majorității calificate, printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Este o nouă hotărâre ilegală, care are ca scop final exproprierile pentru cel mai mare tun imobiliar din țară, Sectorul Zero, cu o valoare de peste 1 miliard de euro,” a declarat Alexandru Iacoban, consilier local USR.

Consilierii USR atrag atenția că hotărârile aflate la baza acestui proiect au fost luate fără parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de legile care reglementează dezvoltarea urbanistică, fără întocmirea și aprobarea unor documentații absolut esențiale de urbanism (PUZ nou) și fără stabilirea interesului public. Sute de hectare de teren vor fi transformate astfel din agricol în intravilan, crescându-le valoarea de zeci de ori, în folosul celor care au cumpărat în avans proprietăți, printre aceștia numărându-se chiar fiul primarului comunei și mai mulți lideri PNL.Primarul Precup dorește ca terenul expropriat să fie oferit dezvoltatorilor pentru a construi ansambluri rezidențiale cu blocuri de 10 etaje, magazine, un spital, un campus universitar și un parc de agrement. Sectorul Zero ar avea însă mari probleme de sustenabilitate, nefiind integrat în dezvoltarea metropolitană a Bucureștiului sau în cea a județului Ilfov.

Comuna Mogoșoaia are în prezent 8.000 de locuitori, care nu au creșe, trotuare pietonale, străzi asfaltate, nefiind deloc clar cum va fi realizată extinderea rețelei de utilități și care va fi impactul asupra traficului rutier și a mediului, în condițiile construirii de la zero a unui oraș nou, în care urmează să locuiască aproximativ 80.000 de persoane.