Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli

Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel încât copiii și tinerii care vor să facă sport și mișcare să aibă acces la terenurile de sport și după program, a fost blocată de Guvernul PSD-PNL printr-o sesizare la Curtea Constituțională. Demersul este cu atât mai inexplicabil cu cât legea a fost votată aproape cu unanimitate de voturi la finalul sesiunii trecute.

Decizia premierului de a ataca la CCR acest proiect votat de Parlament este un atac rușinos la sănătatea fizică și mintală a copiilor și a adolescenților, care suferă în lipsa unor spații potrivite pentru a face mișcare și a practica diverse sporturi în timpul lor liber. Nu știu cine l-a păcălit pe premier că e o idee bună să păstrezi lacătul pe curtea școlii, probabil Ministerul Educației care s-a opus vehement acestui proiect când era pe circuitul legislativ. Nu înțeleg ce are domnul ministru Câmpeanu împotriva copiilor și adolescenților care vor sa facă mișcare, dar probabil are legătură cu lobby-ul directorilor de școli afaceriști care n-au absolut nicio emoție să închirieze terenul de sport din incinta școlilor unor terți, dar brusc descoperă o mie de probleme și îngrijorări când vine vorba de accesul elevilor și în afara orelor de program”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.

Propunerea legislativă prin care copiii și tinerii puteau avea acces la terenurile de sport din curtea școlii și în afara orelor de program a fost depusă în Parlament în luna mai 2021, iar votul final l-a primit, în Camera Deputaților, pe 21 decembrie 2021, după care a plecat spre promulgare. În loc de promulgare, pe 13 ianuarie a fost însă atacată la Curtea Constituțională de Guvernul României.

Motivul invocat? Ar fi „neclare și lipsite de previzibilitate” prevederile privind accesul terților în infrastructura școlară.

Este scandalos să ții copiii și adolescenții departe de singurele spații unde pot desfășura în siguranță activități sportive și de recreere, când ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de educație fizică sunt insuficiente, când suntem campionii sedentarismului și ai bolilor cardiovasculare din Uniunea Europeană. Nu mai zic de pandemia care a dat oricum peste cap viața tuturor. Sper ca judecătorii de la Curtea Constituțională să judece această speță pe fond și în spiritul acestui proiect de lege, unul care este în acord cu prevederile Legii Educației Fizice și Sportului, nr. 69/2000. Invoc în sprijinul acestei inițiative articolul din lege care spune că «Autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale». Sigur că sunt provocări și probleme care trebuie rezolvate: siguranța copiilor, paza împotriva vandalismului, un buget pentru reabilitarea instalațiilor sportive și a suprafeței de joc, dar costurile sunt mărunte în comparație cu efectele benefice pe termen lung. Urăsc să zic asta, dar până și comuniștii lăsau copiilor libertatea de a se juca în curtea școlii și a grădiniței. 30 de ani mai târziu, avem un premier și un ministru care vor cu tot dinadinsul să țină lacătul pe curtea școlii”, mai declară deputatul USR Tudor Pop.

USR a susținut constant că trebuie luate măsuri pentru a face sportul cât mai accesibil tuturor, iar una dintre măsurile ce pot fi luate fără întârziere este tocmai deschiderea curților școlilor după terminarea programului.

Primarii USR au acționat, de altfel, încă din primele luni de mandat, astfel încât copiii să se poată juca în siguranță în curțile școlilor. Decizii în acest sens au fost luate de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, primarul Brașovului, Allen Coliban, primarii Sectoarelor 1 și 2, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriela Pleșa și primarul orașului Victoria (Brașov), Camelia Bertea, fiind astfel deschise porțile a zeci de școli.

Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport și activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Printre motivele care întrețin această stare de fapt, românii menționează și lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc.