Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”

Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”

În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul Nicolae Ciucă, Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, arată că acestea nu vor face decât să accentueze și să perpetueze haosul creat chiar de guvernarea PSD-PNL-UDMR, în timp ce măsuri mult mai simple și mai eficiente, precum cele propuse de USR încă din octombrie anul trecut, sunt ignorate.

Cristina Prună: „Noile măsuri anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul. TVA 5% la energie și gaze, o măsură cu impact real, s-a dovedit a fi o mare păcăleală trâmbițată de Marcel Ciolacu două săptămâni la televizor.

Au ieșit de la ședința de coaliție cu aceeași filosofie care și-a arătat limitele: noi compensări și plafonări.

Iar când lucrurile nu vor merge vor continua să își paseze vina de la unul la altul: ministrul Energiei către ANRE, PSD către PNL, PNL către PSD și tot așa. Adevărul este că TOȚI sunt vinovați.

Și-au pus politrucii în conducerea ANRE și acum clamează independența instituției. Au distrus sistemul energetic cu scheme cu băieți deștepți și numiri politice la toate nivelurile în companiile de stat și acum vin și ne spun că le pasă. Le pasă să căpușeze în continuare.

Din păcate, investițiile în sistem, cele care contează cu adevărat și ar face ca România să rezolve problema energetică pe termen mediu și lung, sunt din ce în ce mai alungate prin măsurile pe care această coaliție le ia.

Mesajul politicienilor PNL PSD prin tot acest haos legislativ și derapaje iresponsabile este că România nu poate crea un cadru stabil și predictibil pentru ca investițiile să se întâmple. Și asta chiar e un lucru care trebuie să ne îngrijoreze profund.

Reamintim că USR a propus, încă din octombrie 2021, măsuri concrete de sprijinire a populației și a firmelor în fața exploziei prețurilor la energie:

– Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

– Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

– Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Aceste măsuri au fost incluse și într-un proiect de lege depus în Parlament, iar USR a solicitat convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară pentru adoptarea rapidă a acestora.