Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul

Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul

Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: preluarea BTT cu întreg patrimoniul, incluzând hotel și teatru de vară în Costinești, spații comerciale și apartamente în Costinești, Giurgiu, Deva, Slatina, Alexandria, etc.

Printr-o ordonanță de urgență, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (MFTES) preia pachetul de acţiuni de aproape 88% deținut de Ministerul Tineretului şi Sportului la Biroul de Turism pentru Tineret SA (BTT). În textul ordonanței de urgență se menționează că transferarea acestui pachet de acțiuni este «imperios necesară (…) în caz contrar fiind pusă în pericol realizarea obiectivelor incluse în Programul de Guvernare cu privire la tineret». Această exprimare bombastică nu justifică nici pe departe transferul controlului majoritar la noul minister. O astfel de cedare ar fi trebuit să se facă în baza unei analize temeinice și pe baza unui plan de folosire a activelor BTT foarte clar. Acestea, din păcate, nu există. Am studiat atât programul de guvernare, cât și partea de buget a MFTES și nu am regăsit nici o justificare a integrării BTT sub umbrela acestui minister. Am găsit însă referiri clare că ministerul are în vedere efectuarea lucrărilor de reparații capitale la centrele de agrement și de tineret. Adică fix acele tipuri de lucrări unde s-a devalizat constant bugetul de stat în timpul guvernărilor PSD. Susțin în continuare faptul că tinerii din România trebuie să aibă acces la o rețea extinsă de baze de agrement dedicate și mă bucură orice inițiativă ce poate duce la creșterea segmentului de turism intern. Dar, acestea nu pot fi un paravan sub care unii politicieni să ascundă alte interese. În loc să se preocupe de rezolvarea problemelor arzătoare ale familiilor din România, coaliția toxică PSD-PNL continuă să-și împartă patrimoniul statului. Este absolut rușinos!”, declară deputata USR Denisa Neagu.

Trecerea BTT cu întreg patrimoniul la ministerul condus de Gabriela Firea s-a realizat prin OUG 1/2022, adoptată joi de Guvernul Ciucă și publicată cu rapiditate, în aceeași zi, în Monitorul Oficial.

Din baza patrimonială ajunsă pe mâna Gabrielei Firea fac parte:

  • Hotel Forum din Costinești (peste 130 de camere și apartamente)
  • Teatrul de vară din Costinești
  • Apartamente în blocul Grup Gospodaresc Nord din Costinești
  • Zeci de spații și terenuri în Costinești (unele în incinta Bazei sportive BTT, altele chiar pe faleză)
  • Spații comerciale sau apartamente în Giurgiu, Deva, Slatina, Alexandria, Piatra Neamț.