Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu

Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu

Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu.

Propunerea legislativă este eligibilă de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Implementarea unui registru național electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu, precum și introducerea sancțiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze încălcarea legislației de mediu, atât pentru persoane fizice și juridice, cât și pentru instituții și UAT-uri. 

Dragoș Popescu, senator USR: „În momentul de față, nu există la nivel național nicio formă de trasabilitate a infracțiunilor și contravențiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea și mediul în care trăim. Legislația-cadru europeană face pași rapizi în direcția reducerii acestor fenomene și considerăm că România trebuie să acționeze cât mai rapid, mai ales în contextul investițiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”.

Inițiativa legislativă creează astfel o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

„Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor, cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, a declarat Oana Cambera, deputată USR.

Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unități administrativ-teritoriale, precum şi asociații, acţionarii şi reprezentanții legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislației de mediu, de gestionare a deșeurilor, a calității aerului, a emisiilor industriale și substanțelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversității și biosecurității, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului. Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.