Claudiu Năsui: Peste 72% din ce plătesc românii ajunge la companiile de stat din energie, căpușate de zeci de ani

Claudiu Năsui: Peste 72% din ce plătesc românii ajunge la companiile de stat din energie, căpușate de zeci de ani

În contextul creșterii explozive a facturilor la energia electrică, Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, face o analiză a firmelor de pe piața de energie și arată că opt dintre companii, însumând o cotă de piață de peste 70%, sunt de stat. Sunt aceleași companii căpușate de zeci de ani de vechea clasă politică.

Unde se duc banii din facturile explodate la energie electrică? Follow the money, urmăriți banii. Principalul beneficiar al exploziei prețurilor la energie sunt companiile de stat și clasa politică care le căpușează. Tupeul și ipocrizia domnilor Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis sunt maxime. La televizor plâng cu lacrimi de crocodil că românii trebuie să plătească facturi mai mari. Dar, pe la spate, nu au nicio problemă să încaseze de fapt acele facturi. Pentru că marea majoritate a banilor încasați prin acele facturi ajung tot la stat, adică la ei. Politicienii sunt rapid dornici să dea vina pe oricine altcineva decât ei. Normal. Doar nu vi-i imaginați pe Marcel Ciolacu sau Klaus Iohannis să vină în fața camerelor să spună că le pare rău că au căpușat de zeci de ani companiile de stat. Nu. Ei vor da vina pe orice altceva. Până la urmă e normal. Ei își urmăresc interesul. Iar interesul lor e ca aceste companii să rămână căpușate la maxim ca acum. Să nu se schimbe nimic. Interesul nostru este să înțelegem ce se întâmplă. Ei au găsit alt vinovat pentru dezastrul din energie, dezastrul pe care îl plătim toți prin facturi duble sau chiar triple”, declară Claudiu Năsui.

Deputatul USR arată că nu liberalizarea a determinat creșterea prețurilor la energie și că opt dintre companiile de pe piață, însumând o cotă de piață de peste 70%, sunt de stat. Este vorba de Hidroelectrica (32,57%), Nuclearelectrica (18,93%), CE Oltenia (16,44%), Elcen (3,16%) și Romgaz (0,96%).

Peste 72% din ce plătesc românii ajunge la companiile de stat din energie. Cel mai mare producător privat abia depășește 10% din piață. Deci, Follow the money. Pentru aceste companii de stat nu producția de energie electrică a fost prioritară, ci căpușarea. Încet, dar sigur. Pas cu pas. Până am ajuns aici. Nu doar că n-au investit ele în producția de energie electrică, dar i-au împiedicat și pe alți potențiali investitori să o facă. Au blocat exploatarea gazelor din Marea Neagră, care ar fi fost mană cerească pentru români acum. Au funcționat după filosofia că dacă nu le iese și lor ceva, atunci ce rost are? Așa au împins românii în această criză care nu se va rezolva prea curând”, mai declară Claudiu Năsui.