USR Suceava solicită oprirea autorizării gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, pentru a împiedica un dezastru ecologic de amploare

USR Suceava solicită oprirea autorizării gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, pentru a împiedica un dezastru ecologic de amploare

Membrii filialei USR Suceava îi solicită ministrului Mediului, Tánczos Barna, și președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, oprirea eliberării autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, pentru a împiedica un dezastru ecologic de amploare.

USR Suceava se alătură astfel demersului Asociației Bucovina Curată, care a lansat joi, 6 ianuarie, o petiție prin care solicită anularea organizării la Vatra Dornei a consultării publice legate de acest proiect și oprirea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, până la finalizarea cercetărilor penale desfășurate de DNA în dosarele legate de depozitul de deșeuri de la Pojorâta (https://cutt.ly/mUBogV4).

„Groapa de gunoi de pe Mestecăniș reprezintă un dezastru ecologic și o rușine a administrației județene. Această groapă de gunoi de pe vârful muntelui înseamnă iresponsabilitate și nepăsare față de comunitatea locală direct afectată, față de ecosistemul montan, față de turismul din Bucovina și, nu în ultimul rând, față de cerințele UE cu privire la depozitele de deșeuri. E timpul ca Gheorghe Flutur să țină cont de oameni și de Suceava!”, a afirmat Gianina Ursu, președinta organizației municipale USR Suceava.

„Am inspectat depozitul Mestecăniș acum 3 ani, împreună cu echipa de anchetă a Parlamentului, și am constat că, dincolo de poziționarea nefericită, există probleme majore de proiectare și execuție”, a afirmat Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu.

Consiliul Județean Suceava a anunțat recent că intenționează să organizeze o dezbatere publică privind documentele de susținere a solicitării de emitere a autorizației integrate de mediu pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”. Dezbaterea ar urma să aibă loc la Vatra Dornei, în 2 februarie 2022, la peste 20 de km de satul Valea Putnei, localitatea direct afectată de construcția gropii de gunoi.

Semnatarii petiției solicită respectarea dreptului elementar de consultare și informare a locuitorilor direct afectați de proiectul gropii de deșeuri Pojorâta, prin organizarea acestei consultări publice la Centrul Cultural Pietrele Doamnei/Căminul Cultural Valea Putnei.