Parlamentari USR, inițiativă legislativă pentru creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități

Parlamentari USR, inițiativă legislativă pentru creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități

Parlamentarii USR: Anca Dragu, Oana Țoiu, Ștefan Pălărie, Cosmin Viașu și Cosmin Poteraș au depus o inițiativă legislativă pentru modificarea radicală a Legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Anca Dragu, senator USR„Sistemul de asistență socială din România este sufocat de birocrație și subfinanțat. România nu a oferit demnitate persoanelor cu dizabilități, ci doar condiții absurde pe care să le îndeplinească pentru a primi dreptul lor la un trai decent. Cum este posibil ca, indiferent de gravitatea afecțiunii, un copil cu dizabilitate gravă, ireversibilă, să meargă periodic la comisia de evaluare pentru eliberarea certificatului care atestă o dizabilitate permanentă?  Vrem să reducem birocrația excesivă și să mărim cuantumul indemnizației în funcție de fiecare dizabilitate, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată avea o viață demnă și protejată de statul român.  Această lege are nevoie de responsabilitate și majoritate politică pentru a deveni realitate.”

Oana Țoiu, deputat USR: ,,Mai puțin de 5 din 100 de persoane cu dizabilități adulte sunt angajate, deși sunt mii de locuri de muncă neocupate astăzi. A venit demult vremea să recunoaștem partea de „abilitate” din dizabilitate și să eliminăm piedicile de participare la viața comunității. Centrele mari trebuie închise și locurile de muncă, școală și comunitatea deschise cu adevărat”

Principalele modificări aduse legii vizează:

  1. Creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități de la 70% din Indicele social de referință, la 100% din ISR. In prezent, indeminzația pentru un adult cu handicap grav este de 350 de lei (respectiv 300 lei pentru un copil cu handicap grav). De asemenea, pentru acele persoane care, din cauza dizabilității grave, nu au avut și nici nu pot avea alte surse de venituri de tip salarial, am propus un venit de completare, la nivelul indicelui social de referință.
  1. Acordarea certificatului de încadrare în grad pe termen nelimitat și pentru copiii cu dizabilități permanente, în condițiile în care în prezent, doar adulții beneficiază de această facilitate, indiferent de gravitatea condiției copilului și chiar dacă acesta suferă de o boală incurabilă pentru care primește îngrijiri paliative.

    3. Crearea de alternative pentru a evita instituționalizarea prin dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire și asistență la domiciliu sau în familia extinsă. În prezent, covârșitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilități se află în grija exclusivă a familiei, iar în momentul în care acest sprijin încetează, instituționalizarea este singura opțiune.
  1. Clarificarea obligațiilor care revin autorităților centrale, județene și locale pentru asigurarea unei incluziuni reale, prin garantarea accesului la educație, sănătate și muncă.
  1. Eliminarea contribuției pe care persoanele cu dizabilități instituționalizate sunt obligațe să o plătească centrului în care sunt instituționalizați, centru care deja primește bani publici pentru întreținerea acestor persoane. 
  1. Introducerea unui registru electronic care să cuprindă persoanele cu dizabilități care doresc să se angajeze, precum și persoanele juridice care doresc să angajeze persoane cu dizabilități. ANOFM, prin Agențiile județene, se vor implica activ în organizarea și elaborarea de programe de formare/reconversie profesională a persoanelor cu dizabilități.

  2. Introduce obligația pentru MEN și DGASPC să stabilească numărul necesar de cadre didactice itinerante/de sprijin, astfel încât să fie respectat dreptul la educație. MEN va asigura și adaptarea curriculei pentru copiii cu CES integrați în învățământul de masă, precum și procedura specifică de examinare/evaluare a competențelor.

    8. Pentru a asigura garantarea în plată a salariilor asistenților personali, inițiativa prevede asigurarea de la bugetul central, în proporție de 100%, a sumelor necesare.

    Cosmin Poteraș, senator USR„Când e vorba despre copii, în special despre copiii cu dizabilități, orgoliile politice trebuie să dispară, pentru a face loc dialogului și consensului. De prea mult timp statul român doar se preface că respectă drepturile acestor oameni, când realitatea cruntă îl contrazice. E momentul să schimbăm asta.”

Această lege are un impact semnificativ asupra vieților tuturor persoanelor cu dizabilități din România, în număr de peste 850.000, precum și asupra familiilor acestora. Invităm colegii din Parlament care pun preț pe viața și pe demnitatea umană, precum și pe respectarea drepturilor semenilor noștri, să ni se alăture în acest demers necesar. 

Ștefan Pălărie, senator USR„Mai rău decât tratamentul aplicat de stat cetățenilor săi este tratamentul aplicat asupra celor mai vulnerabile persoane: persoanele cu dizabilități. Proiectul nostru de lege rescrie, din temelii, după consultări majore cu cei afectați, legea 448, cu considerație pentru fiecare aspect al celor peste 850,000 de români condamnați astăzi la izolare, sărăcie și nefericire. Invităm și celelalte partide să se alăture soluțiilor din lege pentru a schimba soarta acestor conaționali.”

Cosmin-Cristian Viașu, senator USR: „Un proiect așteptat pentru care au fost depuse eforturi considerabile și care vine sa reglementeze neajunsurile persoanelor cu dizabilități din România.   Sunt oameni de care statul român aproape că a uitat și sper  ca modificările aduse acestei legi să fie benefice pentru ei. Eforturile pentru a duce la final acest proiect trebuie să vină din partea tuturor forțelor politice din România.”

Inițiativa legislativă este semnată și de senatorul PNL Danilel Fenechiu.

Intiativa legislativă poate fi consultată aici; https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b616&an_cls=2021