USR PLUS amendează propunerea de buget subdimensionat al educației și propun extinderea programului masă caldă

Parlamentarii Anca Dragu, Irineu Darău și Cătălin Teniță, vor depune un amendament pentru a combate subdimensionarea bugetului educației și a asigura cadrul programelor ce previn abandonul școlar, precum Masă caldă în școli.

„Din păcate, chiar de Sărbători, copiii sunt lăsați din nou pe ultimul loc, bugetul educației fiind grav subdimensionat. Trebuie să ne asigurăm măcar că se derulează programele esențiale dezvoltării normale și stabilității școlare. Cât mai mulți copii au nevoie de Masă caldă în școli, iar acest program trebuie să aibă fondurile necesare. Bugetul educației nici nu și-a atins minimul legal, în niciunul din ultimii ani, și este datoria noastră să îl corectăm, pentru a ajunge măcar la un minim de normalitate”, a declarat Irineu Darău, senator de Brașov.

Pentru a putea extinde programul Masă caldă în școli  la 30% dintre copiii din sistemul de învățământ – implicit, o creștere a numărului de beneficiari la 900.000 – este necesară acordarea unui buget de cel puțin 1.7 miliarde de lei în 2022.

Dincolo de necesitatea atingerii obiectivelor de țară asumate de România, derivate din statutul de membru al Uniunii Europene, ce riscă să nu fie atinse pe segmentul educației, realitatea de zi cu zi a României arată că 1 din 3 copii este afectat de sărăcie, 1 din 4 copii este sever privat material, iar 1 din 5 copii merge flămând la culcare.

„Educația este marele perdant al acestui buget. Ministerul Educației a primit un buget cu numai 6.7% mai mare decât anul trecut, ceea ce acoperă inflația, dar nu permite noi proiecte de investiții. Finanțarea pentru acest program a fost cârpită din semestru în semestru, fără garanția continuității. Vreau să subliniez faptul că Masa Caldă în școli este un program firesc, care se regăsește în numeroase țări din UE. Educația este sectorul continuității și al investițiilor pe termen lung! Masa Caldă trebuie să fie integrată automat în educația elevilor”, afirmă Anca Dragu, senator de București.

Deși partidele și-au asumat în programele electorale un program național de masă caldă în școli, drumul de la intenții la fapte este anevoios. Dacă numărul de școli și, implicit, numărul de beneficiari ar avansa în același ritm, cu 100 de unități la 3 ani, programul masă caldă în școli ar ajunge în toate unitățile de învățământ preuniversitar în 186 de ani.

„Un sistem de educație modern are o componentă esențială: masa caldă. Este o precondiție pentru a putea trece la un învățământ de o zi, de la 8 la 5, care să permită dezvoltarea nediscriminatorie a copiilor. Este ceea ce face să dispară industria meditațiilor. Este ceea ce ridică comunitățile rurale și reduce abandonul școlar. Astăzi am depus amendamentul care să facă acest lucru. Să dea șanse la o viață mai bună, acum și pe viitor, tuturor copiilor, mai ales celor din comunitățile cele mai vulnerabile economic. Dorim să credem că toate partidele își vor respecta una dintre promisiunile cheie din campanie: aceea de a face un program național de masă caldă la școală, anunță Cătălin Teniță, deputat de București.

Chiar și controversatul program România Educată a enunțat obiectivul de evaluare, îmbunătățire a reglementărilor și, unde este cazul, extindere a celor care și-au dovedit eficacitatea, pentru programul Masă caldă în școli.

Parlamentarii USR PLUS inițiază amendamentul, conștienți de efectele pozitive dovedite ale programului Masă caldă în școli – reducerea abandonului școlar, creșterea participării la orele de curs, formarea deprinderii unei alimentații sănătoase, îmbunătățirea relațiilor sociale – și de nevoia stringentă de a crește calitatea actului educațional, ce va contribui inevitabil la rezultate mai bune ale copiilor, la reducerea, dar și la prevenirea abandonului școlar.

Pentru mai multe informații și evoluția subiectului, urmăriți facebook.com/AncaDraguRofacebook.com/irineu.darau și facebook.com/catalintenitapagina.