Cristina Prună: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns să pericliteze securitatea energetică a României prin inacțiunea sa

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților din partea USR, avertizează că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns să pericliteze securitatea energetică a României prin inacțiunea sa.

”Trece anul, iar legea offshore care ar trebui să permită demararea investițiilor din Marea Neagră tot nu este pe masa parlamentului. Asta în pofida repetatelor promisiuni ale ministrului Energiei că modificările la legea offshore vor fi adoptate până la finalul lui 2021. O promisiune care nu va fi respectată și care riscă să ducă la o nouă amânare a deciziei de a investi din partea operatorilor până în 2023. Asta înseamnă că primele molecule de gaz ar urma să fie extrase abia în 2027”, semnalează Cristina Prună.

Romgaz, companie deținută de statul român chiar prin ministerul Energiei, a cumpărat deja participația companiei Exxon în Marea Neagră plătind peste 1 miliard de euro din banii noștri.

Interesul statului atât din punct de vedere economic cât și al securității energetice, este ca acești bani să nu rămână îngropați pe fundul Mării Negre.
România, deși este al doilea producător de gaze naturale din UE, a ajuns să importe peste 20% din gazele necesare pentru consumul intern. Acest lucru se întâmplă în timp ce prețurile la gaze naturale cresc pe bursele internaționale și în România.

Numai ieri au crescut cu 8% pe bursa de la Amsterdam. Iar România se uită neputincioașă către miliardele de metri cubi de gaze care zac pe fundul Mării Negre.

”Între timp, ministrul Energiei continuă să ne vândă gogoși în fiecare săptămână despre cum “săptămâna viitoare” legea offshore va fi dezbătută în parlament. Nu se întâmplă. Continui să mă întreb de ce se tărăgănează atât o lege care ne-ar aduce gaze din abundență și prosperitate economică? De ce actualul ministru transformă România în țara “săptămânii viitoare”? Oare când vom putea arăta că România este, în sfârșit, țara care poate face proiecte mari și poate lăsa o moștenire consistentă generațiilor viitoare?”, concluzionează deputata USR Cristina Prună.