Primarii USR introduc sisteme inteligente de iluminat public, pentru o mai bună eficiență energetică

Primarii USR introduc sisteme inteligente de iluminat public, pentru o mai bună eficiență energetică

Primarii USR modernizează sistemele de iluminat public din localitățile pe care le administrează, pentru o mai bună eficiență energetică, care va permite realizarea unor economii importante de consum și va crește gradul de siguranță și de confort.

La Timișoara, primarul USR Dominic Fritz va implementa în 2022 două proiecte care vizează iluminatul public din nordul Timișoarei. Acestea vor duce la o reducere a amprentei de carbon a orașului cu 111 tone de CO2 și vor face posibilă gestionarea corpurilor de iluminat de la distanță.

În cadrul primului proiect, va fi modernizat iluminatul public pe arterele Calea Aradului, Torontalului și Sever Bocu, printr-o investiție de 2 milioane de lei. Aici vor fi instalate 531 de corpuri tip LED, ceea ce va reduce consumul de electricitate cu 60% și va duce la eliminarea a 92 de tone de CO2. Al doilea proiect implică o investiție de 1,15 milioane de lei, legată de extinderea iluminatului public în zona Calea Aradului Est. Aici va fi creată o rețea electrică subterană de 2,1 km, vor fi instalați 67 de stâlpi, cu 73 de corpuri tip LED, ceea ce va duce la eliminarea a 19 tone de CO2.

La Bacău, primarul USR Lucian Viziteu a semnat în luna august un contract în valoare de 46,8 milioane de lei pentru modernizarea unei mari părți a sistemului de iluminat public. Vor fi înlocuite corpurile de iluminat stradale și ambientale, peste 9.300 la număr, cu aparate noi cu surse LED și controlere programabile. Vor fi instalați peste 1.950 de stâlpi metalici noi pentru iluminat, care îi vor înlocui pe cei vechi. Consumul energetic va fi redus astfel cu aproximativ 30% la nivelul orașului.

La Alba Iulia, primarul USR Gabriel Pleșa a depus recent un proiect în unul dintre programele Administrației Fondului pentru Mediu, care va face posibilă o investiție de peste 3,5 milioane de lei în iluminatul public al orașului. Proiectul este axat pe cartierul Recea și pe zona Cetății Alba Carolina, unde se va asigura astfel un iluminat public inteligent, prin 565 de corpuri de iluminat LED, controlate prin telegestiune. Acestea vor însemna o economie, în factura de energie electrică, de cel puțin 120.000 kw anual.

La Câmpulung, primarul USR Elena Lasconi va implementa un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public. Vor fi instalate surse de lumină tip LED, cu eficiență energetică ridicată, cu durata mare de viață și sistem de control de la distanță tip telegestiune. Proiectul va duce la scăderea consumului anual de energie electrică și la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.