Coaliția PSD-PNL-UDMR lasă autoritățile locale fără posibilitatea de a plăti facturile la termoficare

Coaliția PSD-PNL-UDMR lasă autoritățile locale fără posibilitatea de a plăti facturile la termoficare

Proiectul USR care permite primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisiile de buget-finanțe și pentru administrație. Doar de ochii lumii, propunerea USR a fost înglobată într-un proiect de aprobare a unei ordonanțe care și-a produs deja efectele, ceea ce face ca măsura să nu poată fi aplicată în mod real.

În contextul creșterii prețurilor la gaze și al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură și apă caldă în iarna care bate la ușă, mai mulți parlamentari USR au depus, la începutul lunii noiembrie, un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică.

Proiectul a fost adoptat de Senat, inclusiv cu voturile PSD și PNL, iar astăzi s-a aflat în dezbaterea Comisiilor reunite de buget-finanțe și pentru administrație. De data aceasta, reprezentanții puterii au preferat să respingă proiectul USR, arătând însă că preiau propunerea noastră în proiectul de aprobare a OUG nr. 83/2021 pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Ceea ce au făcut astăzi PSD și PNL este o nouă păcăleală. Au respins proiectul USR și au înglobat propunerea noastră în ordonanța care se referea la împrumuturi din Trezorerie pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții conștienți fiind că, în acest fel, ea nu se va mai putea aplica. OUG 83/2021 și-a produs deja efectele, cererile de finanțare au fost deja depuse, iar plafonul alocat pentru aceste împrumuturi stabilite prin OUG 83/2021 a fost integral consumat. Cu alte cuvinte, propunerea noastră a fost inclusă degeaba în ordonanță, pentru că autoritățile locale nu vor mai putea împrumuta bani pentru plata serviciului de termoficare pentru că plafonul stabilit a fost deja epuizat, lucru recunoscut, de altfel, astăzi de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor prezent la dezbatere. Ceea ce au făcut astăzi PSD și PNL este doar o altă minciună din lungul șir cu care ne-au obișnuit. Spun că îi interesează soarta oamenilor, dar iau, de fapt, tot mai multe măsuri în defavoarea acestora”, declară deputata USR Oana Cambera, inițiatore a proiectului USR de lege.

Atât proiectul USR, cât și legea de aprobare a OUG 83/2021 vor ajunge la votul plenului Camerei Deputaților. USR face, în acest sens, un apel către partidele la putere să revină asupra deciziei luate și să susțină propunerea legislativă a USR, pentru că doar aceasta va asigura autorităților locale pârghiile necesare pentru plata facturilor, iar românii legați la sistemele centralizate de apă caldă și căldură nu vor avea de suferit în această iarnă.

USR a depus proiectul de lege în contextul în care doar pentru 25 de municipii din România a fost estimată suma de 1,27 miliarde lei drept necesară pentru susținerea sistemului de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale. Or, în situația în care ultimele trei runde de alocări de bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului s-au făcut exclusiv pe criterii politice, este cu atât mai important ca autoritățile locale să aibă asigurate mecanisme alternative de finanțare.

Proiectul USR prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.