Ramona Strugariu: Instituțiile europene trebuie să aibă toate instrumentele necesare pentru lupta cu mafia și grupările infracționale

Ramona Strugariu: Instituțiile europene trebuie să aibă toate instrumentele necesare pentru lupta cu mafia și grupările infracționale

Plenul Parlamentului European a adoptat, cu majorități covârșitoare, rapoartele pentru combaterea corupției și a crimei organizate pentru care eurodeputata USR Ramona Strugariu a fost raportor Renew Europe.

Prevenirea corupției, a cheltuielilor neconforme și a deturnării fondurilor UE și a celor naționale în cazul fondurilor de urgență și în cheltuielile legate de crize reprezintă una din temele rapoartelor.

Mai multe autorități naționale – inclusiv unele din România – s-au folosit de procedurile de achiziții în situații de urgență în mod abuziv, fără a ține cont de riscurile legate de corupție sau fraudă. Vă amintesc cazul Unifarm, unde directorul companiei a cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție a echipamentelor medicale în plină pandemie COVID-19. Pentru a descuraja astfel de tentative, fără a genera însă blocaje în aprovizionarea pe timp de criză, am propus folosirea unor instrumente digitale precum ARACHNE și EDES pentru achizițiile publice, precum și desfășurarea unor serii de controale post-achiziție care să verifice respectarea standardelor de transparență, etică și integritate”, declară eurodeputata USR.

𝗜𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗿𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝗨𝗘 𝘀̦𝗶 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗱𝗲𝘁𝘂𝗿𝗻𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗨𝗘, 𝗰𝘂 𝗮𝗰𝗰𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗲𝗼𝘀𝗲𝗯𝗶𝘁 𝗽𝗲 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗮𝗷𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮 𝗮𝘂𝗱𝗶𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶, reprezintă o altă temă a rapoartelor adoptate de Parlamentul European.

Anual, UE pierde aproape 60 de miliarde de euro din cauza criminalității organizate. Așa că principalele noastre priorități – reflectate și în amendamente – au fost legate de creșterea cooperării și schimbului de informații între statele membre, alocarea adecvată de resurse către instituțiile care alcătuiesc cadrul european pentru combaterea criminalității organizate, precum și colaborarea cu partenerii din vecinătate în vederea combaterii fenomenului în mod coordonat. Aici rolul Parchetului European și al viitoarei Autorități pentru combaterea spălării banilor este esențial. De aceea trebuie să investim mai multe resurse în operaționalizarea rapidă a acestora, pentru a ne asigura că acestea au la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a intra pregătite în această luptă inegală cu mafia și grupările infracționale”, precizează Ramona Strugariu.