Oana Cambera: PNL, PSD și UDMR au votat pentru desființarea profesionalismului în serviciile de urbanism

Cu voturile PSD, PNL, UDMR și ale minorităților naționale, Parlamentul a adoptat, miercuri, o serie de modificări la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, inclusiv aceea potrivit căreia funcția de arhitect-șef la comune, orașe și municipii să poată fi ocupată și de alte persoane, nu doar de absolvenți de arhitectură sau urbanism. USR a votat împotriva acestor modificări, iar deputata USR Oana Cambera explică riscurile ce decurg din deprofesionalizarea acestei funcții.

PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege prin care desființează profesionalismul în serviciile de urbanism din administrațiile publice locale și județene. Proiectul modifică condițiile pentru ocuparea funcției de arhitect șef și generează un risc major pentru modul în care se vor dezvolta localitățile noastre”, declară Oana Cambera.

Modificările votate miercuri de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, prevăd:

– Funcția de arhitect șef la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor va putea fi ocupată și de ingineri constructori și de ingineri cu specialitate inginerie economică în construcții. Nici măcar nu mai este nevoie ca aceștia să treacă printr-o testare organizată de asociațiile profesionale;

– Documentațiile de urbanism realizate prin Asociații de Dezvoltare vor putea fi semnate de angajații acestora, care vor avea prerogativele unei funcții publice și nu vor trebui să îndeplinească nici măcar condițiile minimale de mai sus.

USR a votat contra proiectului pentru că își dorește profesioniști în funcțiile publice și o dezvoltare urbanistică responsabilă. Nu doar atât, USR este singurul partid care, plecând de la problema semnalată de autoritățile locale privind deficitul de arhitecți-șefi, a propus soluții prin dialog cu specialiștii. Am depus împreună cu colegul meu din Comisia de administrație publică, Tudor Benga, amendamente ce vin în concordanță cu punctele de vedere ale asociațiilor profesionale: Ordinul Arhitecților din România și Registrul Urbaniștilor din România. Aceleași puncte de vedere ale specialiștilor au fost transmise și în 2020, când Parlamentul a adoptat un proiect de lege cu același obiect, inițiat de însuși autorul cărților nescrise și plagiatorul masteratelor, deputatul și ex-ministrul Florin Roman. Proiectul nu a fost promulgat și s-a întors spre reexaminare. Reexaminarea nu s-a realizat, însă, întâmplător sau nu, ideea a renăscut într-o Ordonanţa de Urgenţă”, declară Oana Cambera.

USR solicită președintelui României să nu promulge legea în forma actuală, ci să o retrimită Parlamentului spre reexaminare.