Senatorul USR Radu Mihail, propuneri legislative pentru încurajarea participării Diasporei la viața politică de acasă

Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, propune un set de modificări legislative prin care să fie încurajată participarea românilor din străinătate la viața politică a României. Propunerile, grupate în 3 categorii, se regăsesc sintetizate în documentul intitulat “Putere politică pentru Diaspora”

Acestea se referă la:

• Drepturi de reprezentare corecte: numărul echitabil de parlamentari, votul în Diaspora pentru parlamentarii din țară, dreptul de a candida indiferent de domiciliu;
  • Accesul facil la vot prin metode alternative, precum: votul anticipat, prin corespondență extins, votul electronic la distanță și în secție, votul prin procură;
  • Implicare în viața politică și administrativă din țară: participarea aleșilor locali din străinătate la Adunările Generale ale Asociațiilor Comunelor/Orașelor/Municipiilor din țară, susținerea partidelor politice de către foști cetățeni români care au fost siliți să renunțe la cetățenie.

Radu Mihail:” Încă din 2016 am propus și dezbătut atât la nivelul legislativului, cât și cu românii din Diaspora, un pachet de modificări legislative care să încurajeze participarea românilor din străinătate la viața politică a României, spre exemplu: numărul echitabil de parlamentari, votul în Diaspora pentru parlamentarii din țară, dreptul de a candida indiferent de domiciliu. Aceste proiecte au fost blocate în comisiile raportoare din Camera Deputaților. Vom continua să ne luptăm pentru deblocarea lor, în 2022.”

Astfel, la nivel legislativ, prioritățile parlamentarilor USR de Diaspora pentru anul 2022 sunt:

• deblocarea proiectelor electorale USR din comisiile juridică și de administrație publică din Camera Deputaților;
  • introducerea în circuitul parlamentar a noilor propuneri legislative electorale;
  • consultări cu cetățenii, societatea civilă și experții din domeniu referitor la introducerea unor metode alternative de vot.

USR este singurul partid din România care a promovat constant implicarea politică a românilor din străinătate. La alegerile din 2020 am acoperit 90% din secțiile de votare cu delegați, fiind singurul partid care a reușit să apere votul în majoritatea secțiilor. Suntem, de asemenea, partidul cel mai votat de românii din afara granițelor și avem obligația morală de a le face vocea auzită în Parlament.

Policy brief-ul “Putere politică pentru Diaspora” poate fi consultat aici: https://bit.ly/3oy7FYJ